Η χώρα σε προεκλογική περίοδο Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε συναινετική προεδρική εκλογή

Η χώρα ουσιαστικά από σήμερα εισήλθε σε μια μακράν πιθανώς, πλην όμως προεκλογική περίοδο αφότου ο ΣΤΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ...
στηρίξει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ συναινώντας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015.

Πριν από λίγο η  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε δήλωση στην οποία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηριχθεί η κυβέρνηση στο θέμα αυτό:

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπει σε διαδικασίες συναλλαγής για να παρατείνει τη ζωή της πολιτικά χρεοκοπημένης και ηθικά έκπτωτης κυβέρνησης Σαμαρά. Ούτε, όμως δεχόμαστε να χρησιμοποιεί ο κ. Σαμαράς το πρόσχημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας για να μην αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες. Όπως είπε και στη Βουλή ο κ. Τσίπρας , τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα τον εκλέξει η επόμενη Βουλή».

Η δήλωση ήρθε ως απάντηση στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά περί "αυτών που θέλουν να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογέςμη συναινώντας στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Πρακτικά είναι βέβαιο δεδομένης και της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ και της υποχώρησης της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και της επικείμενης αποτελμάτωσης της εικόνας στις ευρωεκλογές, ότι οι εθνικές εκλογές είναι πολύ πιθανό ότι θα γίνουν μεταξύ του χρονικού διαστήματος των ευρωεκλογών και του τέλους του έτους.

Δηλαδή δεν πρόκειται να φτάσει η κυβέρνηση στην εκλογή Προέδρου δίχως να έχουν επιλυθεί οι πολιτικοί "λογαριασμοί". Αλλά ακόμα και αυτό να συμβεί οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο του 2015.

Φυσικά υπάρχει ο ξένος παράγοντας που θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να αποτρέψει την διενέργεια εκλογών  και την διαχέιρηση της κατάστασης αλλά οι δυνατότητές του μένουν να αποδειχτούν στην πράξη.Το 2012 δεν κατάφερε να αποτρέψει τις εκλογές και την συντριβή των μνημονιακών κομμάτων αλλά κατάφερε να ελέγξει σε δεύτερη φάση τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μένει να αποδειχτούν οι δυνατότητές του αυτή τη στιγμή.


πηγή