Κινέζοι επενδυτές στην Κοζάνη ψάχνουν για... κρόκο

Στόχος τους να επενδύσουν στο διάσημο προϊόν της πόλης- Δείτε φωτογραφίες
Τα απέραντα χωράφια που καλλιεργείται ο κρόκος της Κοζάνης φαίνεται πως δελέασαν Κινέζους επιχειρηματίες που επισκέφθηκαν ...
την Ελλάδα. Η ομάδα των επιχειρηματιών συναντήθηκαν με τις αρχές της περιοχής και αναζήτησαν τρόπους ώστε να επενδύσουν στην παραγωγή του μωβ λουλουδιού που μοιάζει με «χρυσάφι» για την περιοχή!
Οι Κινέζοι επιχειρηματίες επισκέφθηκαν τα χωράφια όπου καλλιεργείται η κοζανίτικη ζαφορά ή σαφράν, όπως λέγεται αλλιώς ο κρόκος, που θεωρείται από τις καλύτερες ποιότητες στον κόσμο. Συνατήθηκαν με κροκοπαραγωγούς αλλά και επιχειρηματίες της περιοχής, με τους οποίους συζήτησαν το πλαίσιο συνεργασίας που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν. Προμηθεύτηκαν τέλος και μία μεγάλη ποσότητα κρόκου από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό, ώστε να εκτιμήσουν καταλλήλως το προϊόν και να προχωρήσει η συνεργασία.

Ο κρόκος της Κοζάνης αποκαλείται το "χρυσάφι της ελληνικής γης" και χρησιμοποιούνταν ήδη από την εποχής της Κλεοπάτρας. Οι αγρότες της Κοζάνης φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά ώστε να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα του σαφράν που γνωρίζουμε στο εμπόριο. Χρειάζονται περίπου 50.000 στίγματα για να προκύψουν 100 γρ. κόκκινου κρόκου.

Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, που ήρθε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου του Πεκίνου, ενώ την αποστολή συνόδευε και ο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας Φώτης Προβατάς.

Αναρτηθηκε στης 14 Ιανουαριου 2014

πηγη