Της χώρας μας η χάρη έφτασε και στον Άρη! Ελληνικές ονομασίες στον κόκκινο πλανήτη!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η χάρη της Ελλάδας ξεπερνάει τα… γήινα σύνορα, καθώς τόσο η μεγαλύτερη κοιλάδα του πλανήτη Άρη, ο οποίος πλέον έχει ...
εξερευνηθεί αρκετά και ήδη έχει ξεκινήσει η χαρτογράφησή του, αλλά και το μεγαλύτερο βουνό του Άρη (και του Γαλαξία) έχουν… βαπτιστεί ελληνικά!

Οι μεγάλοι αστρονόμοι, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη χαρτογράφηση του κόκκινου πλανήτη, έχουν ξεκινήσει να δίνουν ονομασίες πόλεων, χωρών, νησιών και άλλων σημαντικών ονομάτων. Ένας εξ αυτών, ο Ιταλός αστρονόμος Τζιοβάνι Σκιαπαρέλι, έχει δώσει το όνομα «Hellas Planitia» στη μεγαλύτερη κοιλάδα του πλανήτη και το όνομα «Όλυμπος» στο μεγαλύτερο όρος του Γαλαξία!

H «Hellas Planitia» έχει έκταση 2300 χιλιόμετρα και σχηματίστηκε από την πτώση μεγάλου αστεροειδούς πριν 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια. Η διαφορά ύψους από τις παρυφές μέχρι τη βάση είναι περίπου 9 χιλιόμετρα ενώ λόγω του μεγέθους της είναι το πλέον ευδιάκριτο σημείο στον πλανήτη Άρη.

Όσον αφορά το υψηλότερο βουνό σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα, πρόκειται για ένα ηφαιστειακό βουνό ύψους 27 χιλιομέτρων, δηλαδή τρεις φορές ψηλότερο από το Έβερεστ! Το σύμπλεγμα της καλντέρας του έχει πλάτος 85 και βάθος 3 χιλιόμετρα, ενώ η βάση του βουνού έχει μήκος 550 χιλιόμετρα.

Αναρτήθηκε στης  14 Ιανουαρίου 2014


πηγή

Σχόλια