Μια Γενιά χωρίς Χαρά

Απόδοση Ειρήνη Γαβαλά

Κάθε γενιά κουβαλάει τον δικό της σταυρό.
Γι΄αυτούς που γεννήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα αυτός ο σταυρός ήταν είτε ο πόλεμος είτε οι επιδημίες ή και τα δυο ...
μαζί.
Οι παππούδες μας έζησαν το Ολοκαύτωμα,την πείνα,την στέρηση την απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου.
Η γενιά τους πολέμησε και πέθανε για τα πιστεύω τους,θυσιάζοντας τα νιάτα,την σωματική και ψυχική τους υγεία για το γενικό καλό και δούλεψε σκληρά για έναν καλύτερο κόσμο ,έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά τους.
Παράλληλα όμως ανάθρεψαν την πιο καλο-κακομαθημένη ,εγωκεντρική και αχάριστη γενιά που υπήρξε ποτέ στον κόσμο,την… γενιά του baby boom.
Και να ποια είναι η κληρονομιά που άφησαν στα παιδιά τους αυτοί που γεννήθηκαν μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.Μια γενιά χωρίς χαρά.Μια γενιά που προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της. Μια γενιά γεμάτη χρέη, υποθήκες,δάνεια..
Το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών της Αγγλίας [ Institute of Fiscal Studies] δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη που επιβεβαιώνει όσα ήδη γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Η γενιά των 40ρηδων βγάζει λιγότερα χρήματα, δουλεύει περισσότερο, δεν μπορεί να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές σπίτι, δεν έχει μόνιμη δουλειά, πλήττεται από ανεργία, έχει οικονομική ανασφάλεια, χρωστάει ,δεν έχει αποταμιεύσεις και αν πάρει σύνταξη εκεί γύρω στα 103 ! οι συντάξεις θα είναι μηδαμινές.
Τελικά εξοργίζεσαι όταν συγκρίνεις το τώρα σε σχέση με τις λαμπρές ευκαιρίες που είχε η προηγούμενη γενιά. Η ευνοημένη γενιά του baby boom είχε πρόσβαση σε δωρεάν εκπαίδευση μέχρι και το Πανεπιστήμιο και άφθονη προσφορά εργασίας.
Στις δεκαετίες του 60 και του 70 ένας εργαζόμενος άντρας μπορούσε να συντηρεί ένα άνετο σπίτι ,να καλύπτει τα έξοδα της οικογένειάς του,να αποπληρώνει την υποθήκη του και να πάρει μια αξιοπρεπή σύνταξη.
Και αν η Αγγλία ή η άλλη χώρα καταγωγής σου δεν σε ικανοποιούσε μπορούσες να πας σε όποια χώρα ήθελες σε όλο τον κόσμο.
Η σημερινή γενιά των 40ρηδων όμως χρειάζεται δύο μισθούς για να επιβιώσει και η αποπληρωμή των δανείων φαντάζει μακρινό όνειρο. Θα πρέπει να πουλήσουμε το σπίτι μας για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την πενιχρή μας σύνταξη και μάλλον τότε με την ατυχία που κατατρέχει την γενιά μας οι τιμές των ακινήτων θα έχουν κατρακυλήσει και το πιο πιθανό είναι πως στα τελευταία μας θα μοιραζόμαστε την κρεβατοκάμαρά μας με τα φτωχά μας τα παιδιά που θα είναι σε χειρότερη μοίρα από εμάς.
Και όσον αφορά την διαφυγή μας στο εξωτερικό δεν έχει πια κανένα νόημα μια και ο υπόλοιπος κόσμος είναι στην ίδια με εμάς μοίρα.Η γενιά των boomers τα είχε όλα αλλά αντί να στηρίξει και να αναπτύξει τις υποδομές και τους θεσμούς που της παρείχε τα πάντα βάλθηκε να διαλύσει τα πάντα στο όνομα της προόδου.Παιδεία,οικογένεια, κοινωνική ευθύνη και υπευθυνότητα όλες αυτές τις παλιομοδίτικες αξίες που εκπαραθύρωσαν για χάρη ενός ανεύθυνου ευδαιμονισμού. Και τώρα πληρώνουμε το τίμημα.
Η επανάσταση μπορεί να είναι μια ωραία ιδέα ,αλλά όταν διαλύεις τα πάντα κάποιος πρέπει να συμμαζέψει και αυτός ο κάποιος μοιάζει να είναι η γενιά των 40ρηδων,η γενιά που αντί για ελεύθερο έρωτα, φτηνά σπίτια, γρήγορα αυτοκίνητα και ατέλειωτη διασκέδαση αντιμετωπίζει το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη,το Aids,την οικονομική κρίση.
Κανείς δεν αρνείται πως οι Baby Boomers ήταν [είναι] μια υπέροχη, ζωντανή, δημιουργική γενιά. Έσπασαν ταμπού ,μας χάρισαν ωραία τραγούδια,ταινίες,μόδα,design,λογοτεχνία,ήταν δημιουργικοί ,περιπετειώδεις ,έβρισκαν χίλιους τρόπους να διασκεδάζουν. Αλλά τελικά άλλος πληρώνει τον λογαριασμό,τα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών τους.
Καμιά άλλη γενιά δεν πέρασε τόσο καλά και μάλλον καμιά άλλη δεν θα έχει την τύχη της.

Αναρτήθηκε στης  7 Ιανουαρίου 2014


πηγή

Σχόλια