Στα πρόθυρα γενοκτονίας η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι όλες οι ενδείξεις που έχουν συγκεντρώσει δείχνουν πως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο γενοκτονίας κι έκαναν έκκληση για ...
πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται να εκλέξει νέο πρόεδρο, με την ελπίδα ότι θα επαναφέρει την ειρήνη.

«Υπάρχουν όλα τα στοιχεία που έχουμε ξαναδεί σε περιοχές όπως η Ρουάντα και η Βοσνία, όλα τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μιας γενοκτονίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία» δήλωσε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Τζον Γκινγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη μετά την επιστροφή του από το Μπαγκουί.

Ο Γκινγκ υπενθύμισε ότι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία «διαπράττονται συνεχώς ακρότητες» και υπογράμμισε ότι «οι άνθρωποι φοβούνται».

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, όπου η ένταση συνεχιζόταν μέχρι και το μεσημέρι, ανέφεραν πηγές του στρατού και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Τρία πτώματα, μεταξύ των οποίων και ενός 15χρονου αγοριού που σκοτώθηκε από σφαίρες, είχαν εκτεθεί στο τέμενος της συνοικίας Μπεγκουά 3, στα βόρεια του Μπαγκουί.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι περισυνέλεξε τα πτώματα τεσσάρων χριστιανών που σκοτώθηκαν με μαχαίρια.

«Δεν πρόκειται ακόμη για μια διαθρησκευτική σύγκρουση αλλά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τέτοια. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να εξαλειφθεί ο φόβος. Οι συνέπειες θα είναι δραματικές αν δεν δράσουμε άμεσα» συνέχισε το Γκινγκ κάνοντας λόγο για «πλήρη κατάρρευση» της χώρας.

Στο Μπαγκουί πάντως, παρά το κλίμα φόβου και έντασης, μέρα με τη μέρα η ζωή φαίνεται να επανέρχεται σταδιακά σε πιο ομαλούς ρυθμούς.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι -που παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο- επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους ενώ έχει ξαναρχίσει, σε κάποιο βαθμό και η εμπορική δραστηριότητα.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τη βία δεν μπορούν ακόμη να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στην πρωτεύουσα, που αριθμεί 800.000 κατοίκους, οι μισοί ζουν πλέον σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Από τα 4,6 εκατομμύρια κατοίκους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες τους. Ο μισός πληθυσμός έχει πληγεί ευθέως από την άνευ προηγουμένου κρίση.

Για να επανέλθει η ασφάλεια στη χώρα η Αφρικανική Ένωση ζήτησε για άλλη μια φορά να ενισχυθεί η Misca, η αποστολή της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, φτάνοντας συνολικά τους 6.000 άνδρες. Η Misca αριθμεί επί του παρόντος 4.500 άνδρες όμως σήμερα αναμενόταν να ενισχυθεί με άλλους 850 από τη Ρουάντα. Η Γαλλία έχει στείλει επίσης 1.600 άνδρες στο πλαίσιο της επιχείρησης Sangaris ενώ σε μια ενδεχόμενη αποστολή στρατιωτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Εσθονία έχει δηλώσει έτοιμη να συμμετάσχει με 55 άνδρες.

Η εκλογή του νέου μεταβατικού προέδρου της χώρας από το προσωρινό κοινοβούλιο θα γίνει την Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο Μπλεζ Φλερί Οτό, ο πρόεδρος της επιτροπής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT) που είχε αναλάβει να καθορίσει τα κριτήρια εκλεξιμότητας των υποψηφίων.

Η ολομέλεια του Κοινοβουλίου όρισε ότι οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση του μεταβατικού προέδρου μπορούν να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους από το πρωί της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του καταλληλότερου θα γίνουν την Δευτέρα, στις 10 το πρωί, τοπική ώρα, διευκρίνισε ο Οτό.

Αναρτήθηκε στης  16 Ιανουαρίου 2014


πηγή

Σχόλια