Στα βήματα του Giorgos

Γράφει ο Βλάσης Μανθογιάννης

Μέσα στον χαμό των ημερών, εν μέσω των δυσωδών υποθέσεων των εξοπλισμών και του ΤΤ, τέθηκε το δίλημμα των ευροεκλογών από τον πρωθυπουργό της συμπολίτευσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι άλλο από το ...
«Ναι ή όχι στην Ευρώπη».

Δεν έχουν περάσει πολύ πάνω από δύο χρόνια από εκείνη τη σύνοδο του G20 στις Κάνες, τον Νοέμβριο του 2011, όπου ο τότε πρωθυπουργό Γιώργος Παπανδρέου έθεσε ένα αντίστοιχο δίλημμα με το περιβόητο δημοψήφισμα για το «Ναι ή όχι στο Μημόνιο». Σε εκείνη την συνάντηση, η διήγηση του τότε πρωθυπουργού της Ισπανίας, Θαπατέρο, θέλει τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να επιτίθεται φραστικά στον Παπανδρέου με ανεκδιήγητες εκφράσεις, ουρλιάζοντας ότι βάζει σε κίνδυνο την ευρωζώνη αφού το δημοψήφισμα για το «Ναι ή όχι στο Μημόνιο» θα παρουσιαζόταν στην κάλπη σαν «Ναι ή όχι στο ευρώ» και το αποτέλεσμα θα αποτελούσε κίνδυνο για την συνοχή της Ευρωζώνης. Βέβαια το «Ναι ή όχι στο ευρώ», με δεδομένο ότι ο μόνος μηχανισμός, ακόμα και σήμερα, για να φύγεις από το Ευρώ, είναι να φύγεις από την Ευρωπαϊκή ένωση, ισοδυναμεί πλήρως με το «Ναι ή όχι στην Ευρώπη».

Σήμερα ο κος Σαμαράς θέτει το ίδιο δίλημμα με τον πρώην συγκάτοικό του και προσπαθεί να πολώσει τις Ευρωεκλογές με τρόπο, που οδηγεί, μέσω της αντίστροφης συνεπαγωγής, στο δίλημμα «Ναι ή όχι στο Μημόνιο».

Σήμερα λοιπόν που οι επιπτώσεις του μνημονίου είναι απτές στην ζωή των πολιτών (και δεν μιλώ για το βιοτικό επίπεδο, μόνο, αφού πολλοί έχουν χάσει την ζωή τους), σήμερα που οι πολιτικές δυνάμεις, που στηρίζουν το μνημόνιο, βρίσκονται στο «ναδίρ», σήμερα ο κος Σαμαράς θέτει ένα τέτοιο δίλημμα. Δεν θα ξαφνιαστεί κανείς εάν οι Ευρωεκλογές σηματοδοτήσουν μια μεγάλη ήττα των μνημονιακών δυνάμεων σε αυτή την ευθεία αντιπαράθεση με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις.

Και τότε ο κος Σαμαράς θα βγεί στο «μπαλκόνι» και θα αναφωνήσει ότι «πήρε το μήνυμα των εκλογών» και θα κάνει πράξη το λαϊκό αίτημα για έξοδο από την Ευρώπη;

Όχι βέβαια, αυτό δεν θα το επιτρέψουν οι εντολοδότες του κου Σαμαρά στο Βερολίνο γιατί αν δεν είναι ανεκτή μια ρήξη με την Ευρωζώνη ενός «αριστερίζοντα» πρωθυπουργού, δεν μπορούν ούτε καν να την διανοηθούν από έναν δεξιό (νεοφιλευλεύθερο) πρωθυπουργό.

Η μόνη λογική εξήγηση όλου αυτού του παραλογισμού βρίσκεται στη «λάθος» δήλωση του κου Μπαρόζο για «τριπλές εκλογές», ή με άλλα λόγια η Ευρώπη σχεδιάζει να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον πρωθυπουργό ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Φανταστείτε τι έχει να γίνει το Μάιο !

Αναρτήθηκε στης  11 Ιανουαρίου 2014


πηγή

Σχόλια