Η Ουκρανία πάει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές

Επιστροφή στο σύνταγμα του 2004 ανακοίνωσε ο Γιανουκόβιτς

Πρόωρες προεδρικές εκλογές, την έναρξη διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 που ...
προβλέπει περιορισμένες προεδρικές εξουσίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Η ανακοίνωση της συμβιβαστικής συμφωνίας, έγινε μετά από ολονύχτιες συνομιλίες με την αντιπολίτευση και τρεις υπουργούς της ΕΕ με στόχο την επίλυση της κρίσης που στοίχισε την ζωή σε 77 ανθρώπους μετά από δυο ημέρες άγριων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Η αντιπολίτευση δεν έχει τοποθετηθεί επί της ανακοίνωσης και δεν είναι σαφές αν οι διαδηλωτές θα στηρίξουν την συμβιβαστική συμφωνία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι με μήνυμά του στο twitter δήλωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μία εύθραυστη στιγμή, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι υπάρχει συμφωνία για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Κρίσιμη στιγμή για τη συμφωνία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Ολες οι πλευρές πρέπει να θυμούνται ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιητικός για όλους», έγραψε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται και σήμερα στο Κίεβο οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.
H αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγινε ανταλλαγή πυρών με διαδηλωτές: «Συμμετέχοντες στις μαζικές ταραχές άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών προσπαθώντας να ανοίξουν δρόμο προς το κτίριο του κοινοβουλίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, χωρίς να διευκρινίζεται εάν οι δυνάμεις ασφαλείας ανταπέδωσαν τα πυρά.
Ένταση παρατηρήθηκε και εντός του κοινοβουλίου, όπου οι βουλευτές ξεκίνησαν και πάλι την συζήτηση για την συνταγματική μεταρρύθμιση με ένταση και βιαιοπραγίες.
Ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσενιούκ, μιλώντας από το κτίριο του Κοινοβουλίου που βρίσκεται σε απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι αστυνομικοί μπήκαν στον χώρο του κοινοβουλίου, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της βουλής δήλωσε ότι στη συνέχεια εξαναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν.

πηγή