EKTAKTO - Kλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Βενεζουέλα

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των διαδηλωτών στη Βενεζουέλα, οι οποίες έχουν οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων. ...

και τον τραυματισμό πολλών άλλων, ενώ οι αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι κυρίως νεαρής ηλικίας διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση για την εγκληματικότητα, τον υψηλό πληθωρισμό, τις ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα, καθώς και για καταπίεση των φωνών που εκφράζουν αντίθετη άποψη από αυτή της αριστερής κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.
Στο ανατολικό Καράκας, οι δυνάμεις καταστολής διέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών, πλήθος συγκεντρωμένων διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν αποκλείσει τους δρόμους με φλεγόμενους κάδους, ενώ στη συνέχεια καταδίωξαν νεαρούς που πετούσαν βόμβες μολότοφ. Οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν, επίσης, μια παραδοσιακή βενεζουελανή διαμαρτυρία χτυπώντας κατσαρόλες. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στο Σαν Κριστομπάλ, χθες, πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές. 
Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση κατήγγειλε πως ένοπλοι υποστηρικτές της κυβέρνησης επιτέθηκαν και τραυμάτισαν επτά μαθητές σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Βαλένθια. Εξάλλου, ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Χοσέ Παλμάρ, πολέμιος της κυβέρνησης Μαδούρο, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς, όταν προσπάθησε να αποτρέψει την καταστολή μιας μαθητικής αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο Μαρακαΐμπο. Το τελευταίο θύμα των βίαιων διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στη Βενεζουέλα φέρεται να είναι μία φοιτήτρια κοινωνικών επιστημών και βασίλισσα ομορφιάς, η 22χρονη Χενέσις Καρμόνα, η οποία δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Βαλένθια ενάντια στη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπεζ. 
Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου της Βενεζουέλας, ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης «Λαϊκή Βούληση», Λεοπόλδο Λόπεζ, θα παραμείνει υπό κράτηση, ώστε να πραγματοποιηθούν περισσότερες ανακρίσεις. Οι Αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα κατά του Λόπεζ την περασμένη εβδομάδα υπό την κατηγορία της υποκίνησης βίας μετά τον θάνατο τριών διαδηλωτών στις δώδεκα Φεβρουαρίου. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «φυλακίστηκε άδικα επειδή ονειρεύτηκε μια καλύτερη Βενεζουέλα» και δηλώνει αμετανόητος για τη στάση του. Aγνωστο παραμένει πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη δικαστική ακρόαση. Η σύζυγος του Λόπεζ, Λίλιαν Τιντόρι, ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του μέσω ανάρτησής της στο Twitter «να μην παραιτηθούν». «Η αλλαγή είναι μέσα στον καθένα από εμάς», πρόσθεσε. 
Ο πρόεδρος Μαδούρο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «επίμονη προσπάθεια πραξικοπήματος» κατά της κυβέρνησης και απαίτησε από την αντιπολίτευση να τερματίσει τη βία που προκαλούν οι διαδηλώσεις. «Ο επικεφαλής του φασιστικού στρατοπέδου έχει ήδη φυλακιστεί και θα κάνω το ίδιο με όλους τους φασίστες όπου και να βρίσκονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο. «Δεν θα αποδεχθώ τις προκλήσεις κατά του λαού της Βενεζουέλας», συμπλήρωσε ο ίδιος. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε την κυβέρνηση Μαδούρο σε ομιλία του στο Μεξικό για τη σύλληψη των διαδηλωτών και την κάλεσε να εστιάσει στα «δικαιολογημένα παράπονα» του λαού.

πηγή



Σχόλια