Τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. φωτογραφίζουν πρόσωπα από 300 μέτρα ύψος.Η τεχνολογία που διαθέτουν δίνει απευθείας εικόνα στη ΓΑΔΑ

Η τεχνολογία που διαθέτουν δίνει απευθείας εικόνα στη ΓΑΔΑ
Ειδική εναέρια εκπαίδευση πάνω από την Αθήνα προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν τρομοκρατική επίθεση ακολούθησαν άνδρες των ΕΚΑΜ στο ....
πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας. 

Όπως λέει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο πιλότος και προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Αστυνομίας Αναστάσιος Μεγαγιάννης, τα πέντε ελικόπτερα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις της αστυνομίας. Βασικό «κλειδί» για την επιτυχή λειτουργία τους είναι η άριστη κατάρτιση των συνολικά 12 χειριστών- όλοι τους αξιωματικοί- με εκπαίδευση στις ΗΠΑ (κόστος εκπαίδευσης 60.000 ευρώ για τον καθένα) και ο σύγχρονος εξοπλισμός.

Στο κάτω αριστερά μέρος τους τα ελικόπτερα διαθέτουν προηγμένης τεχνολογίας κάμερα με δυνατότητα και θερμικής λήψης, η οποία μπορεί να μεταδώσει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια καταδίωξης κακοποιών η κάμερα μπορεί να αποτυπώσει από ύψος 1.000 ποδών πρόσωπα, να παγώσει την εικόνα και να δώσει άμεσα την πληροφορία στον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που συντονίζει τις έρευνες- όλα αυτά μέσα σε λίγα λεπτά. 

Την κάμερα χειρίζεται τρίτο μέλος του πληρώματος, που κάθεται πίσω από τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη, παρακολουθώντας σε μόνιτορ που έχει μπροστά του τις εικόνες της περιοχής που θέλει. Ακόμα τα ελικόπτερα διαθέτουν προβολέα που φωτίζει εκατοντάδες μέτρα μακριά, μεγάφωνο, ασυρμάτους, ενώ υπάρχουν διόπτρες νυκτός που τοποθετούνται όταν χρειαστεί στα κράνη των πιλότων για επιχειρήσεις στο απόλυτο σκοτάδι. 

«Έχουμε γράψει 25.000 ώρες πτήσης. Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην αναζήτηση κακοποιών, στο συντονισμό μέτρων τάξης σε διαδηλώσεις, αθλητικά γεγονότα ή αλλού, στην ανεύρεση φυτειών ινδικής κάνναβης, στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, στη ρύθμιση της κυκλοφορίας στους δρόμους, στη μεταφορά υψηλών προσώπων και την έρευνα για θύματα θεομηνιών», τονίζει ο κ. Μεγαγιάννης. 

πηγη


Σχόλια