ΕΔΑΔ: Αποζημίωση 90 εκ. ευρώ από την Τουρκία στην Κύπρο για την εισβολή

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό ειδησοεγραφικό δίκτυο «NTV», το απόγευμα της Δευτέρας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλλε μια ιστορική ποινή στην Τουρκία για την εισβολή της στην Κύπρο το 1974....

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ΕΔΑΔ ζητά από την Άγκυρα να καταβάλλει ποινή ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Την συγκεκριμένη πληροφορία μεταδίδει το NTV.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της ποινής, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου τοποθετήθηκε επί του ζητήματος. Ο κ. Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, η ποινή δεν δεσμεύει την χώρα του. Η είδηση της ιστορικής ποινής πραγματοποιεί τον γύρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό, η τουρκική κοινή γνώμη συζητά το Κυπριακό. 

Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:
* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της πρωταρχικής απόφασης στις 10 Μαΐου του 2001, δεν καθιστά μη αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης της Κύπρου για αποζημίωση.
* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το Άρθρο 41 (καθορισμός αποζημίωσης) εφαρμόζεται στην παρούσα υπόθεση στο βαθμό που αφορά τους αγνοούμενους.
* Με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ότι το άρθρο 41 έχει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση στο βαθμό που αφορά στους ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους κατοίκους της Καρπασίας (χερσονήσου).

Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:
I. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα κυβέρνηση εντός διαστήματος τριών μηνών, 30 εκατ. ευρώ, συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων,
([α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό πρέπει να καταβληθεί από την κυπριακή κυβέρνηση (την προσφεύγουσα κυβέρνηση) στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των Υπουργών σε διάστημα 18 μηνών από την εξόφληση / καταβολή του ποσού (από την Τουρκία) ή εντός άλλου διαστήματος που αποφασίζεται από την Επιτροπή των Υπουργών).

Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:
II. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλλει, εντός τριών μηνών, 60 εκατ. ευρώ συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένου ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Καρπασίας.
([α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό θα διανεμηθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση – την προσφεύγουσα – στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των υπουργών εντός 18 μηνών από την πληρωμή του ποσού από την Τουρκία ή εντός άλλου διαστήματος που κρίνεται αποδεκτό από την επιτροπή των υπουργών.

πηγή