Έβαλα το μανδύα του «εθελοντισμού» και σας περιγράφω την κατάσταση στα Κέντρα Μεταναστών στο Ελληνικό

Από την Αρβανίτισσα

Σήμερα παρέα με μια φίλη του αριστερού μπλοκ φόρεσα εγώ, η λύκαινα, τον μανδύα της....
εθελόντριας και κατηφόρισα για το Δυτικό Αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Η μέρα μου ξεκίνησε από πολύ νωρίς το πρωί.

Επισκέφθηκα και τις τρεις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες.

Καταρχήν οι πρόσφυγες είναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ, κάτω από 200 άτομα και κυρίως βρίσκονται στην εγκατάσταση του Χόκεϊ. Μαζί τους εκεί βρίσκονται και ακόμα 1300 με 1500 άτομα, διαφόρων εθνικοτήτων και κυρίως προέρχονται από την Βόρεια και Βορειοδυτική Αφρική (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία). Εκεί είδα φάτσες που σου προκαλούν πραγματικά φόβο.

Στο κτίριο των αφιξαναχωρήσεων εσωτερικού, πρώην δυτικό αεροδρόμιο, βρίσκονται αποκλειστικά Αφγανοί. Περίπου 1000 άτομα. Μέσα στο κτίριο δεν μπήκα, αφού ήδη είναι γκέτο. Από την μπροστά μεριά δεν φαίνονται πολλά, αλλά από την πλευρά της παλιάς πίστας του αεροδρομίου, οι σκηνές είναι χάους. Χιλιάδες κόσμος, κυρίως νεαροί και κάποιες οικογένειες, έχουν απλώσει ρούχα στα παράθυρα και στα μπαλκόνια του αεροδρομίου.

Αρκετά μέτρα πιο πάνω, νοητά προς το Ανατολικό αεροδρόμιο, στο παλιό γήπεδο BASEBALL έχουν τοποθετήσει δεκάδες σκηνές. Και εκεί απ΄ότι μου είπαν οι εθνικότητες είναι ανάμικτες. Κάποιους που δραστηριοποιούνται μόνιμα εκεί, ως εθελοντές του ρώτησα σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι με αυτούς τους ανθρώπους. Η απάντηση ορθή κοφτή. Από τα σύνορα δεν περνάνε οι μετανάστες με τίποτα….

Περιττό να σας πω ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους χώρους υγιεινής. Οι χημικές τουαλέτες και οι τουαλέτες των εγκαταστάσεων δεν φθάνουν για να εξυπηρετηθούν τα 4000 άτομα που έχει μέσα στο Ελληνικό, ούτε για πλάκα. Και μιλάμε για τουαλέτα και όχι για καθάρισμα – μπάνιο.

Το φαγητό – που κυρίως απασχολήθηκα σήμερα – αυτή τη στιγμή είναι εξασφαλισμένο. ΜΚΟ, και άλλοι εθελοντές (κυρίως απο τις κοντινές περιοχές που απ΄ότι κατάλαβα δίνουν για να γλυτώσουν το πλιάτσικο στα σπίτια και τα μαγαζιά τους) ευτυχώς προς το παρόν καλύπτουν τις ανάγκες.

Μεγάλοι κερδισμένοι οι ταρίφες, που είναι ουρά έξω από το δυτικό… Χρυσές δουλειές…

Επίσης σήμερα που πήγα εγώ έτυχε να είναι γεμάτος ο τόπος και με μικροπωλητές (κουβέρτες, powerbanks, φορτιστές, σαντουιτες κοτοπουλο/γαλοπούλα). Τώρα πότε θα τους κάνουν αυτούς ντου και θα τους σπάσουν στο ξύλο, είναι κατά την ταπεινή μου άποψη απλά θέμα χρόνου.

Εκεί ήταν και ο στρατός που πλέον στήνει σκηνές και σε άλλες εγκαταστάσεις (γήπεδο Εθνικού κλπ).

Απ΄ότι φαίνεται το Ελληνικό σε ένα μηνά το πολύ θα φιλοξενεί πάνω από 30.000 κόσμο.

Ένα ακόμα που είδα ήταν 3 λεωφορεία – φυσαρμόνικες που τις 10 ώρες που έμεινα εκεί δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό τα δρομολόγια. Απ΄ότι άκουσα μαζεύουν τους μετανάστες απο τις πλατείες της Αθήνας και τους πάνε εκεί.

Τώρα που σας γράφω αυτές τις γραμμές στο Ελληνικό περιμένουν ακόμα 530 ανθρώπους, από το πλοίο Μύκονος που έρχεται στο λιμάνι του Πειραιά.

Ένας γιατρός το μεσημέρι είπε «ευτυχώς χαλάει ο καιρός απο το βράδυ, θα σηκώσει νοτιάδες γιατί δεν θα ξέραμε τι να τους κάνουμε»

Φωτογραφίες δεν μου επέτρεψαν να τραβήξω και οι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ , υποχρεωτικά έξω από τα σύρματα. Κάποια ξένα κανάλια είχαν drones οπότε σήμερα ή αύριο το πολύ θα μπορείτε να δείτε τις εικόνες.

Καληνύχτα σας.

πηγή


Σχόλια