Ηχούν οι σειρήνες πολέμου – Κοντά σε στρατιωτική δράση κατά Συρίας οι ΗΠΑ – Επικοινωνία Πούτιν–Ερντογάν – Όλοι εναντίον όλων

Δραματικές εξελίξεις πλέον στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Ολοι εναντίον όλων με τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης να είναι πιο ορατός από....
ποτέ. Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με όλες τις δυνάμεις πλέον να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.


Η επίθεση με πυραύλους κρουζ σε αεροπορική βάση της Συρίας ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης και πλέον τα σύννεφα του πολέμου αυξάνονται.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία αφήνουν ανοιχτά οι ΗΠΑ, σαν απάντηση στην φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα κατά αμάχων στην Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει στρατιωτικά πλήγματα κατά του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Δεν αποκλείω τίποτε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Μάτις, ενώ υποδεχόταν στον Σεΐχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, εμίρη του Κατάρ, στο Πεντάγωνο.

«Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ερευνήσουμε είναι γιατί υπάρχουν ακόμη χημικά όπλα και χρησιμοποιούνται, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της καταστροφής τους, οπότε εργαζόμαστε με τους συμμάχους και εταίρους μας, από το NATO έως το Κατάρ και αλλού για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα», τόνισε ο κ. Μάτις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το συριακό καθεστώς, καθώς και τους συμμάχους του, Ρωσία και Ιράν, ότι «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» για την επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα, ενώ αποκάλεσε – στο ίδιο μήνυμα στο Twitter – «κτήνος» τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την «ανησυχία» του για τις επιθέσεις εναντίον της ανατολικής Γούτα, στη Συρία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης έπειτα από έναν βομβαρδισμό με χημική ουσία που φέρεται να εξαπέλυσε το καθεστώτος, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον της Ντούμα και της ανατολικής Γούτα», δήλωσε μία πηγή στην τουρκική προεδρία.

Η πηγή υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει για την Τουρκία και τη Ρωσία «να εργαστούν μαζί για να σταματήσουν τους θανάτους αμάχων και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις δηλώσεις διασωστών, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, για μια φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» στην Ντούμα, τελευταίο θύλακα υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, τον οποίο το καθεστώς επιδιώκει να ανακαταλάβει προκειμένου να ολοκληρώσει την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα.

Ρώσοι εμπειρογνώμονες που έκαναν έρευνα στην Ντούμα δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας, δήλωσε πάντως ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα.

«Επικίνδυνο να καταλήγουμε σε συμπεράσματα χωρίς έρευνα»

Το Κρεμλίνο εκτίμησε, τέλος, πως θα ήταν «επικίνδυνο» να εξαχθούν συμπεράσματα πριν από τη διεξαγωγή μιας έρευνας για τη φερόμενη χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στη Συρία, την οποία ακολούθησαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης του καθεστώτος.

«Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία έρευνα για το θέμα αυτό. Χωρίς επαλήθευση, χωρίς έρευνα, η εξαγωγή συμπερασμάτων δεν θα ήταν σωστή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι απαραίτητο να διασαφηνιστεί με πολύ λεπτομερή τρόπο αυτό που συνέβη στην Ντούμα. Χωρίς πληροφορίες, η εξαγωγή συμπερασμάτων θα ήταν επικίνδυνη», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά τεταμένη. Ακούμε ανακοινώσεις αρκετά απειλητικές και δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση και ότι τρίτες χώρες δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν ενέργειες που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Συρία, η οποία είναι ήδη αρκετά εύθραυστη και χωρίς αυτές», συνέχισε ο Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται ότι το συριακό καθεστώς και οι Ρώσοι σύμμαχοί του κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε σήμερα αεροπορικά πλήγματα σε στρατιωτική βάση των κυβερνητικών δυνάμεων στο κέντρο της Συρίας έπειτα από τη φερόμενη χημική επίθεση εναντίον της ανταρτοκρατούμενης πόλης Ντούμα κοντά στη Δαμασκό.


Το Παρίσι και η Ουάσινγκτον απείλησαν το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ με μια «ισχυρή αντίδραση» αφού επιβεβαιώσουν «ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα» το Σάββατο.

πηγή

Σχόλια