Στο Βόλο η πρώτη καταδίκη για χαμογελαστό emoticon στο Facebook



Εμεις μετραμε ποσες χιλιαδες μηνυσεις πρεπει να κανουμε… οχι για ειρωνια αλλα για....
στυγνη συκοφαντικη και οργανωμενη δυσφημιση …
Η χρήση του θεωρήθηκε ειρωνική – Οι δικαστές έκριναν ότι παραβίαζε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν επβληθεί στον καταδικασθέντα από επιχειρηματία της πόλης
Φυλάκιση έξι μηνών επιβλήθηκε σε κάτοικο του Βόλου από το Μονομελές Πρωτοδικείο της πόλης για χρήση φατσούλας που γελούσε (emoticon) στο Facebook.
Η υπόθεση αφορά σε Βολιώτη, σε βάρος του οποίου Βολιώτισσα επαγγελματίας είχε προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, απαγορεύτηκε στον Βολιώτη να αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα στην επαγγελματία.
Η επαγγελματίας, στις 2 Φεβρουαρίου 2017 ανάρτησε στην προσωπική της σελίδα στο facebook διαφήμιση της επιχείρησής της, και ο κατηγορούμενος «απάντησε» κάτω από την ανάρτηση με ένα emoticon που γελούσε. Και μόνο αυτή η φατσούλα ήταν αρκετή για να τον φέρει στο εδώλιο του κατηγορούμενου.
Την περασμένη εβδομάδα δικάστηκε και το δικαστήριο τού επέβαλλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για παραβίαση δικαστικής απόφασης.
Το emoticon που γελούσε κάτω από την ανάρτηση της επαγγελματία θεωρήθηκε προσβλητικό και μειωτικό. Το δικαστήριο έκανε δεκτό ότι η φατσούλα αποτελεί εκδήλωση συμπεριφοράς και διάθεσης για τον χαρακτηρισμότης προσωπικότητας του άλλου, και κρίθηκε ότι η «απάντηση» αποτέλεσε αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο Βολιώτης δικηγόρος Γιάννης Καραγκιόζος, ο οποίος επεσήμανε ότι πρόκειται για μία πρώτη τέτοια απόφαση που εκδίδεται από δικαστήριο του Βόλου. Η σημαντική αυτή απόφαση μάλιστα φαίνεται να δημιουργεί νομικό προηγούμενο, και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον για τη δημοσίευσή της σε νομικά περιοδικά και τράπεζες νομικών πληροφοριών.

Σχόλια