Προσοχή μωρέ… άνεργοι με μηδενικό εισόδημα, κι όμως πληρώνουν φόρους!

Μπορεί το ποσό να είναι μικρό, αλλά το ΣΟΚ μεγάλο. Πως αλλιώς να γίνει όταν είσαι άνεργος, το εισόδημά σου είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό, έχεις ένα....
παμπάλαιο μικρό αυτοκίνητο εικοσαετίας (αξίας μηδενικής και τεκμήριο 2.400 ευρώ) και καλείσαι να πληρώσεις φόρο.

Το ΣΟΚ αυτό ένιωσε σήμερα άνεργος ο οποίος υπέβαλε τη φορολογική του δήλωση. Τη συμπλήρωσε ηλεκτρονικά, όπως όλοι σχεδόν και όταν πάτησε το τελικό κουμπί, βγήκε ο… μποναμάς. Η φορολογική σας δήλωση είναι χρεωστική και θα πληρώσετε 125,62 ευρώ φόρο!

Ταμπλάς στο δυστυχή άνεργο φορολογούμενο με εισόδημα ΜΗΔΕΝ (αν ρωτάτε πως ζει η απάντηση είναι πως τον συντηρούν φίλοι). Και ψάχνοντας να βρει την αιτία, τί διαπίστωσε ο δόλιος; Τον πιάνουν τα τεκμήρια. Και επιπλέον δεν δικαιούται το αφορολόγητο, γιατί δεν έκανε αγορές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο.

Αλλά ώ πάνσοφοι του υπουργείου Οικονομικών, πως θα μπορούσε να κάνει αγορές, αφού το εισόδημά του είναι μηδενικό; Και αν δήλωνε αγορές, ας πούμε 600 ευρώ, και μηδέν εισόδημα, δεν θα ήταν ανειλικρινής η δήλωση;

Και επειδή σε αυτή την κατάσταση αναμένεται να βρεθούν δεκάδες χιλιάδες άνεργοι, που δεν παίρνουν επίδομα ανεργία, ούτε έχουν άλλο εισόδημα, καλό θα ήταν το υπουργείο Οικονομικών να ξαναδεί το θέμα.


Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης

πηγή

Σχόλια