Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε μια κορεατική επίθεση;


Τι θα συμβεί αν οι απειλές του Κιμ Γιονγ Ουν αποδειχθούν πραγματικές; Πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στο ενδεχόμενο μιας εισβολής στη Νότιο Κορέα; Κάτω από τα σύννεφα πολέμου που με τη βαριά σκιά τους σκεπάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών, προκύπτουν πολλά ερωτήματα, τα οποία αναζητούν απαντήσεις...


Στο ερώτημα γύρω από την αντίδραση των ΗΠΑ απέναντι σε μια πιθανή επίθεση της Βορείου Κορέας, προσπαθεί να απαντήσει το συντηρητικό περιοδικό The Christian Science Monitor.

«Αν η πολεμική ρητορική του Βορειο-Κορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγ Ουν πάρει πιο σοβαρή τροπή, τότε οι πρώτες ώρες της σύγκρουσης θα είναι πολύ άσχημες», σχολιάζει αναλυτής στο αμερικανικό περιοδικό.

Οι «βετεράνοι» στο κορεατικό ζήτημα, προβλέπουν ότι ο νεαρός ηγέτης μπορεί από λάθος συμβουλές να ξεκινήσει πόλεμο, κάνοντας πολλούς να ανησυχούν.

Όμως, τι στάση θα κρατούσε η Αμερική σε ένα τέτοιο σενάριο;

Σύμφωνα με ειδικούς, ο αμερικανικός στρατός θα εμπλακεί σίγουρα, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι «αν ο Κιμ Γιονγ Ουν κάνει κάτι “παράξενο”, τότε η απάντηση του αμερικανικού στρατού και της Νοτίου Κορέας θα είναι ανελέητη».

Ένα από τα σενάρια που απασχολούν τους Αμερικανούς έχει να κάνει με τις 500.000-700.000 βλήματα πυροβολικού που μπορεί να εξαπολύσει η Πιονγιάνγκ κατά της Σεούλ.

Την ίδια στιγμή, ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Ράσελ Χάουαρντ, προβλέπει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να συγκεντρώσει 600.000 ειδικά εκπαιδευμένους κομάντος, και να στείλει 150.000 από αυτούς στα σύνορα με στόχο να επηρεάσουν τις υποδομές, την επικοινωνία και τα συστήματα μεταφοράς.

Την ίδια ώρα, εκατομμύρια προσφύγων πρόκειται να αναζητήσουν διαφυγή στην Κίνα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. «Θα βρεθούμε μπροστά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή που δεν έχουμε ξαναζήσει, πρόκειται να υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες», υποστηρίζει ο Χάουαρντ.

Παρότι οι αναλυτές υποπτεύονται ότι ο στρατός της Βορείου Κορέας δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένος, ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα και σκοπεύει να απαντήσει στα πυρά, χρησιμοποιώντας βομβαρδιστικά B-52 από τη βάση του στην Ιαπωνία και βομβαρδιστικά B-2 Spirit τεχνολογίας «στέλθ», τα οποία ήδη έκαναν την παρθενική τους πτήση σε εκπαιδευτική αποστολή στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας.

Ακόμα, όμως και αν οι ΗΠΑ καταφέρουν να απενεργοποιήσουν τα συστήματα των Βορειο-Κορεατών, τα όπλα πυροβολικού ή τα χημικά όπλα που η Πιονγιάνγκ μπορεί να εξαπολύσει στην Σεούλ θα έχουν καταστροφικές συνέπειες, εξηγεί ο Βίκτορ Τσα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ψυχολογικές επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν Αμερικανοί και Νοτιο-Κορεάτες, προσπαθώντας να αποτρέψουν τον λαό της Βορείου Κορέας από την προπαγάνδα που ακούνε όλη τους τη ζωή.

Όπως σχολιάζει ο Χάουαρντ: «Συχνά τείνουν να ρίχνουν ευθύνες στη Δύση. Η Βόρειος Κορέα είναι απομονωμένη και οι ΗΠΑ φαντάζουν σαν μεγάλος σατανάς που έχει πάρει στεροειδή».






πηγή:politikanet.gr

Σχόλια