Κάνουν κοινοτική οδηγία το «πείραμα» της Κύπρου


Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις των τελευταίων ημερών, τα πρωτοφανή γεγονότα της Κύπρου έδειξαν τον δρόμο για επίλυση των τραπεζικών κρίσεων στο μέλλον. Εντελώς, αθόρυβα, τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθούν την λεγόμενη "Οδηγία για την θέσπιση...
πλαισίου για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων", η οποία άλλωστε υπήρξε ως πρόταση από τον περασμένο Ιούνιο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι περίπου εκείνη την περίοδο η Τρόϊκα είχε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων κάτι που είχε απορριφτεί τότε. Η συγκεκριμένη οδηγία δεν αποτελεί ακόμα νόμο αλλά η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup  για την Κύπρο αποτελεί ουσιαστικά εφαρμογή της. Όπως είναι προφανές, η Κύπρος υπήρξε το "ζωντανό παράδειγμα εφαρμογής της". Χιλιάδες Κύπριοι είδαν να κουρεύονται οι καταθέσεις τους για να... πειραμαστιστούν οι Ευρωπαίοι.

Η λογική που διέπει το νέο καθεστώς είναι ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, οι τράπεζες δεν θα διασώζονται με κάθε κόστος, αλλά κυρίως με ίδια μέσα και μόνο εφόσον είναι εφικτό. Η εφαρμογή των διατάξεων της υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2015.

Σύμφωνα με την οδηγία, οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ στην Ευρώπη βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, όπως άλλωστε ισχύει ήδη με την οδηγία 94/19/ΕΚ.

Αντιθέτως οι μεγαλοκαταθέτες αντιμετωπίζονται ως πιστωτές των τραπεζικών ιδρυμάτων και σε περιπτώσεις τραπεζικής κατάρρευσης εμπίπτουν στις συνήθεις διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου.






πηγή:spirospero.gr

Σχόλια