Η κυβέρνηση προτείνει να παγώσουμε οικειοθελώς!

Βολές της αντιπολίτευσης προς την συγκυβέρνηση για το θέμα της θέρμανσης και ιδιαίτερα του Ειδικού Φόρου στο Πετρέλαιο με αφορμή τις συσκέψεις, τα μέτρα και τις ...
συστάσεις για την αιθαλομίχλη. Ζητούν μεταξύ άλλων τη μείωση του Ειδικού Φόρου.

Βολές Σκουρλέτη για τον φόρο πετρελαίου στα καύσιμα

«Μέσω του κ. Στουρνάρα η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει τις Χριστουγεννιάτικες ευχές της στον ελληνικό λαό λέγοντας του πως αδιαφορεί πλήρως αν δεν μπορεί να ζεσταθεί και φέτος», αναφέρει, σε σχόλιό του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με τη σύσκεψη των τριών υπουργών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, εξ αιτίας της αιθαλομίχλης.
Ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι «το μήνυμα ήταν σαφές: το πετρέλαιο και το ρεύμα θα παραμείνουν ακριβά και οποίος αντέξει. Κύριε Σαμαρά και κύριε Στουρνάρα θα αντέξουμε. Θα αντέξουμε για να σας ανατρέψουμε». 

Υποκρισία και θράσος καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρει, οΣΥΡΙΖΑ «στο κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης της θέρμανσης των πολιτών και του φαινομένου της αιθαλομίχλης, η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο θράσους και υποκρισίας».

«Γιατί», συμπληρώνει, «δεν εξηγείται αλλιώς ότι ενώ η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να δεχθεί τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, την ίδια στιγμή κάνει συστάσεις στους πολίτες να μην ανάβουν τα τζάκια γιατί αυξάνονται τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα».

«Τι τους προτείνει αλήθεια; Να παγώσουν οικειοθελώς;», διερωτάται η Κουμουνδούρου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση και με αφορμή την εξαγγελία της για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα ανώτερα επιτρεπτά όρια των σωματιδίων, ενώ «λογικά δωρεάν ρεύμα θα πρέπει να δοθεί εξαρχής στους πολίτες για να ζεσταθούν, ώστε να προληφθεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης».

«Πρόκειται περί παραλογισμού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απευθύνει έκκληση «έστω και την τελευταία στιγμή ώστε να μειωθεί ο ΕΦΚ και να δοθεί δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για να μπορέσουν να ζεσταθούν αξιοπρεπώς οι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τις γιορτινές αυτές μέρες».

Με την ενέργεια αυτή, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μειωθούν και τα αιωρούμενα σωματίδια και οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και δεν θα επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα των πόλεων από την αιθαλομίχλη.

«Ειδάλλως», προειδοποιεί, «η κυβέρνηση θα είναι ο ηθικός αυτουργός για ό,τι συμβεί».

Απαραίτητη η άρση της εξίσωσης φόρων του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, λέει η ΔΗΜΑΡ:

«Η αιθαλομίχλη είναι έκφραση της ενεργειακής φτώχειας», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για όλους τους πολίτες που κρυώνουν. Η άρση της εξίσωσης φόρων του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης είναι πλέον απαραίτητη. Ταυτόχρονα χρειάζεται η χρηματοδότηση παρεμβάσεων ευρείας κλίμακας για την ενεργειακή αναβάθμιση του οικιστικού ιστού, την εξοικονόμηση ενέργειας και την οικονομική θέρμανση στις κατοικίες».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό

«Από τη μία η κυβέρνηση μετατρέπει τη θέρμανση των λαϊκών οικογενειών σε είδος πολυτελείας και από την άλλη εμπαίζει το λαό με τα ψίχουλα του κοινωνικού τιμολογίου και του επιδόματος θέρμανσης», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη σύσκεψη των υπουργών για την αιθαλομίχλη.
«Για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης και την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών απαιτείται άμεσα να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ», επισημαίνει το ΚΚΕ.   

ΑΝ.ΕΛ: Χαμένη στην αιθαλομίχλη η συγκυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, με αφορμή τις ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών, Ενέργειας και Υγείας για την αιθαλομίχλη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μαριάς σημείωσε πως «χαμένη στην αιθαλομίχλη, η συγκυβέρνηση συνεχίζει την ανάλγητη πολιτική της με το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης και παραδίδει τον εξαθλιωμένο ελληνικό λαό στο κρύο, βαθαίνοντας έτσι την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας».

Αναρτήθηκε στης  25 Δεκεμβρίου 2013


πηγή


Σχόλια