Ο άνθρωπος που δείχνει τις ''λακκούβες'' στο δρόμο των εξαγωγέων

Ο κ. Θέμης Καλπακτσόγλου, πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει κατά 50% εξωστρεφής .

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIMETV ...



Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος στη χώρα μας έχει σπρώξει πάρα πολλές εταιρείες στην εξωστρεφή προσπάθειά τους. Ποιοι κίνδυνοι όμως παραμονεύουν στο εξωτερικό; Πώς μπορεί μια ελληνική επιχείρηση να μην κάνει λάθη κάτω από το άγχος της να προχωρήσει άμεσα σε εξαγωγές; Απάντηση στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να δώσει ο κ. Θέμης Καλπακτσόγλου, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων, ο οποίος ασχολείται ακριβώς με την προστασία των εξαγωγέων από διαφόρους κινδύνους. Και όχι μόνον, αφού προσφάτως ο ΟΑΕΠ άρχισε να χρηματοδοτεί και τις εξαγωγές. Ας τον ακούσουμε:



Κύριε Καλπακτσόγλου, σας ευχαριστώ θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το θέμα διότι βλέπουμε ότι η εξαγωγική προσπάθεια της χώρας διευρύνεται και εμφανίζει σημαντικά αποτελέσματα. Προτού μπούμε όμως στο θέμα των κινδύνων, θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για τον ίδιο τον ΟΑΕΠ.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν οι Έλληνες εξαγωγείς για τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, τον ΟΑΕΠ. Ο οργανισμός είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενο από το κράτος, το οποίο διορίζει τη διοίκησή του. Δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν είναι κερδοσκοπικός, δεν αποβλέπει δηλαδή να βγάλει κέρδη από τα ασφάλιστρα που εισπράττει από τους εξαγωγείς. Σκοπός του είναι να ασφαλίζει τους Έλληνες εξαγωγείς για την πίστωση που δίνουν στους εισαγωγείς του εξωτερικού.



Αν και δεν είστε κερδοσκοπικός οργανισμός, λειτουργείτε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο οργανισμός λειτουργεί μέσα σε πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον διότι υπάρχουν εταιρείες του εξωτερικού μεγάλες, οι οποίες κάνουν την ίδια δουλειά με εμάς και μάλιστα με τον τρόπο τους υποχρεώνουν τους Έλληνες εξαγωγείς να πάνε τις δουλειές τους. Εμείς ασφαλίζουμε μόνο τις πιστώσεις του εξωτερικού, οι εταιρείες αυτές ασφαλίζουν και αυτές του εσωτερικού, που σημαίνει ότι έχουν μια συνεργασία και λένε «για να σου ασφαλίσουμε τις πιστώσεις του εσωτερικού θα μας φέρεις και του εξωτερικού».



Ποια είναι λοιπόν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ΟΑΕΠ;

Κατ’ αρχήν εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς να ζητάμε να ασφαλίσουν το σύνολο των εξαγωγών τους. Μπορεί κάποιος εξαγωγέας να ασφαλίσει μέρος των εξαγωγών του και μεμονωμένες φορτώσεις. Οι ανταγωνιστές μας, οι ξένες εταιρείες, ασφαλίζουν – απαιτούν – το σύνολο. Βέβαια και εμείς κάνουμε global συμβόλαια και είναι καλύτερα για τους εξαγωγείς, γιατί πληρώνουν πολύ χαμηλότερο ασφάλιστρο και έτσι έχουν καλύτερους όρους συνεργασίας. Δεν απαιτούμε minimum εξαγωγικές δραστηριότητες, δηλαδή δεν του λέμε ότι πρέπει να έχεις πάνω από 500.000 ή 1 εκατομμύριο ευρώ εξαγωγές για να ασφαλιστείς σε εμάς. Για έναν εξαγωγέα που ξεκινάει μια εξαγωγή 20.000 – 50.000 εμείς του ασφαλίζουμε τη συγκεκριμένη εξαγωγή.



Τι πρέπει να κάνει κάποιος εξαγωγέας;

Ο εξαγωγέας επιλέγει πού θέλει να στείλει το προϊόν του. Κάνει τις συμφωνίες του με τους εισαγωγείς του εξωτερικού και έρχεται σε εμάς, μας δίνει τα στοιχεία των υποψηφίων συνεργατών του στο εξωτερικό. Με ένα πολύ μικρό ποσό της τάξης των 50 ευρώ, που πληρώνει σε εμάς, του δίνουμε πληροφορίες για την πιστοληπτική ικανότητα αυτού που παραλαμβάνει τα εμπορεύματα. Στη συνέχεια του λέμε: Σε καλύπτουμε, για παράδειγμα, για φορτώσεις μέχρι 100.000 – 200.000. Αφού του δημιουργήσουμε τα πιστωτικά όρια, ο εξαγωγέας ξέρει ότι στέλνει το εμπόρευμα. Από τη στιγμή που παραληφθεί το εμπόρευμα από τον εισαγωγέα, ξέρει ότι αν δεν πληρώσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τον πληρώνει ο ΟΑΕΠ. Καλύπτουμε, δηλαδή, εμείς το τιμολόγιο.

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι είμαστε ο μοναδικός οργανισμός ο οποίος καλύπτει, εκτός από τους εμπορικούς κινδύνους, και πολιτικούς κινδύνους. Αν κάποιος εισαγωγέας δεν μπορεί να πληρώσει λόγω πολιτικής κατάστασης, τη ζημιά την καλύπτουμε εμείς.

Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες εξαγωγείς πρέπει να είναι καλυμμένοι ακόμη και για πελάτες με τους οποίους έχουν δουλέψει αρκετά χρόνια και ήταν συνεπείς ως τώρα. Η διεθνής οικονομική κρίση μπορεί να τους κάνει αύριο να μην είναι συνεπείς. Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να οδηγήσει σε εμάς τους Έλληνες εξαγωγείς.



Πόσοι σας έχουν εμπιστευθεί;

Έχουμε πάνω από 2.000 πελάτες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ενεργοί. Άλλοι έχουν κάνει κάποιες δουλειές μαζί μας και τώρα δεν εξάγουν. Πιστεύω όμως ότι δεν είμαστε ακόμη αρκετά γνωστοί. Ίσως δε να είμαστε και παρεξηγημένος οργανισμός επειδή ανήκουμε στο κράτος. Είμαι όμως πολύ ευχαριστημένος διότι οι επικεφαλής των επιχειρήσεων που συνεργαζόμαστε μας λένε: Αλλιώς τα περιμέναμε και αλλιώς ήταν. Δουλεύετε γρήγορα, σωστά, εξυπηρετείτε!



Με τη χρηματοδότηση των εξαγωγών έχετε εμπλοκή;

Θίγετε ένα σημαντικό θέμα. Ναι, έχουμε λύσεις γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Όταν θέλει κάποιος να κάνει εξαγωγή και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα – οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν ή το κάνουν με μεγάλη φειδώ –, μπορούμε να τον καλύψουμε. Το 2011 δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «εξωστρέφεια», που απευθύνεται στον εξαγωγέα που του έχουμε ασφαλίσει το εμπόρευμα. Έρχεται σε εμάς και λέει: Αυτό το τιμολόγιο θέλω να το εντάξω στο πρόγραμμα εξωστρέφεια και εμείς τον στέλνουμε σε μια τράπεζα – έχουμε κάνει σύμβαση με όλες τις τράπεζες – για να χρηματοδοτηθεί ως 1 εκατομμύριο. Το 2011 ήταν 200.000, το 2012 έγινε 500.000 και το 2013 έγινε 1 εκατομμύριο ευρώ. Μπορεί να χρηματοδοτεί μέχρι 80% της αξίας του τιμολογίου του ως 4 μήνες.



Με τι επιτόκιο;

Αυτό είναι πολύ σημαντικό: το επιτόκιο είναι χαμηλό, 6%. Δεν είναι αυτό που παίρνουν οι αντίστοιχοι εξαγωγείς του εξωτερικού, που χρηματοδοτούνται γύρω στο 3,5%, αλλά δεν είναι και ένα υπέρογκο επιτόκιο όπως στα υπόλοιπα δάνεια.



Προφανώς θα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον…

Αρκετοί εξαγωγείς έχουν χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα. Μάλιστα ο εξαγωγέας απαλλάσσεται από αρκετά έξοδα διότι, αν δεν πληρωθεί το εμπόρευμα από τον εισαγωγέα και είναι χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς να έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα και να μην έχει πάρει λεφτά δηλαδή, θα πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις για να αποζημιωθεί – ξέρετε εξώδικα, δικηγόρο. Αυτά όλα – αν είναι στο πρόγραμμα – τα κάνουμε εμείς. Έτσι ο ίδιος ασχολείται με τη δουλειά του και ο οργανισμός ασχολείται με τον ξένο για να πάρει τα λεφτά. Αποζημιώνουμε τον εξαγωγέα, η τράπεζα έχει την εγγύηση τη δική μας με ανάλογη κατάθεση και δίνει τα χρήματα χωρίς να ψάχνεται μήνες.



Αν κάποιοι εξαγωγείς δηλαδή δεν έχουν πιστωτικά όρια καλύπτονται από εσάς;

Ακριβώς. Ξέρετε, ο εξαγωγές είναι υποχρεωμένος πολλές φορές να συμμετάσχει σε δύσκολες διαδικασίες με την τράπεζα, να κάνει δελτίο πληροφοριών, να τον μάθει η τράπεζα. Αντιθέτως, όλα αυτά παρακάμπτονται και μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσα σε 3-4 ημέρες από τη στιγμή που θα μας φέρει το τιμολόγιο.



Ποιες ξένες αγορές εμφανίζουν μεγαλύτερες επισφάλειες;

Δεν είναι θέμα κράτους. Το κάθε κράτος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Είναι περισσότερο θέμα της κάθε επιχείρησης.



Πού εμφανίζονται όμως οι μεγαλύτερες δυσκολίες;

Στην Ευρώπη κυρίως. Μπορώ να πω ότι πολύ μεγάλες επισφάλειες έχουμε στη Γερμανία. Αν και είναι ένα κράτος ανθηρό, με πολύ στιβαρή οικονομία, παρ’ όλα αυτά εκεί έχουμε τις μεγαλύτερες επισφάλειες. Όπως σας είπα όμως είναι θέμα επιχειρήσεων.



Είστε αισιόδοξος για την εξαγωγική προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων;

Εγώ είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μοναδικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ξέρετε, εξωστρέφεια δεν είναι μόνο οι εξαγωγές, είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός. Ο στόχος μάλιστα από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το ποσοστό της εξωστρέφειας από 24% σήμερα να φθάσει το 50% το 2020. Είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί, γιατί έχουμε και πολύ καλό καιρό, καλές θάλασσες, εξαιρετικό φαγητό και καλά προϊόντα.



Έχετε δει αλλαγή πλεύσης στον Έλληνα;

Βεβαίως, αρκεί να μπει σε κάποια καλούπια για να λειτουργήσει όπως πρέπει με βήματα προσεκτικά και χωρίς να προσπαθεί να γίνει πλούσιος μέσα από μια-δυο δουλειές.



Κύριε Καλπακτσόγλου, σας ευχαριστώ θερμά.

Εγώ σας ευχαριστώ. Νομίζω πως η προσπάθειά μας να κάνουμε γνωστό τον οργανισμό μας θα ευοδωθεί. Έχουμε ήδη κάνει δύο παρουσιάσεις στη Θεσσαλονίκη, έχουμε κάνει στο Ηράκλειο, στην Πάτρα. Θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με τους κατά τόπους συνδέσμους εξαγωγέων. Παρουσιάζουμε τον οργανισμό, παρουσιάζουμε τα προϊόντα μας, τους ενημερώνουμε για το πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν και θεωρώ ότι πολύ σύντομα και ο ΟΑΕΠ θα είναι αρκετά γνωστός και οι Έλληνες εξαγωγείς θα βοηθηθούν πάρα πολύ στην εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Σας ευχαριστώ.

Να είστε καλά και εγώ ευχαριστώ.
Όλη η συνέντευξη.


πηγή

Σχόλια