ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

The bondholder

Κρυμμένο καλά μέσα στο πολύ νομοσχέδιο της ντροπής  ( για τρίτη φόρα) είναι μια παράγραφος που θα βάλει φωτιά ξανά στις συντάξεις και την περίθαλψη. ....


Η τρόικα απαιτεί να γίνει αναλογιστική μελέτη για όλα τα ταμεία. Όλα όσα έχουν γίνει στις συντάξεις και στην ιατρική περίθαλψη μέχρι σήμερα είναι μονό η κορυφή ενός παγόβουνου.

Εδώ στη  Olympia είχαμε εδώ και τρία χρόνια πει ότι η κρίση είναι δημοσιονομική και όχι οικονομική. Από πρακτικά της Βουλής 50% του κρατικού χρέους, 150 δις δημιουργήθηκε από την ανάγκη  για την χρηματοδότηση των ταμείων από το κράτος για συντάξεις και περίθαλψη από το 2000-2009. Τα ταμεία είχαν διαλυθεί .

Το πρόβλημα όχι μονό παραμένει άλλα έγινε χειρότερο -15 δις χάθηκαν μονό για το PSI για να σωθούν η Ευρώπη, το ευρώ και οι τράπεζες.

H διαχρονική χρεωκοπία των ταμείων είναι το μεγαλύτερο έγκλημα . Όλα τα άλλα στάχτη στα μάτια.

Ας πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή

Ένα ταμείο είναι μια ανεξάρτητη οικονομική οντότητα. Έχει καταστατικό, είναι εταιρεία δημόσιου δικαίου και έχει διοικητικό συμβούλιο. Κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν – ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΥΤΕ ΑΝΟΙΚΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.  ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ.

Κάθε ταμείο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ πρέπει να έχει μια αναλογιστική μελέτη. Τι είναι η αναλογιστική μελέτη. Περνώντας  υπόψη το δημογραφικό προφίλ των  εργαζόμενων που  καλύπτει, τι ηλικία έχει κτλ με στατιστικούς λογαρίθμους ( underwriting ) υπολογίζεται ποιες

θα είναι οι ταμειακές ανάγκες του ταμείου στα επόμενα χρόνια για τις συντάξεις και περίθαλψη
ποιες θα είναι η οι ταμειακές ροές από τις εισφορές βάση προβλέψεων για το εργατικό δυναμικό και ποσοστό ανεργίας
και ποιες θα είναι οι ταμειακές ροές από τις  επενδύσεις των αποθεματικών
Βάση αυτών των δεδομένων υπολογίζετε το έλλειμμα η το πλεόνασμα ενός ταμείου. Όλα τα ταμεία στο δυτικό κόσμο έχουν έλλειμμα  γιατί υποσχεθήκαν περισσότερες  παροχές  από ότι είναι δυνατό το σύστημα  να αντέξει. Όλοι πιστέψαμε και πιστεύουμε σε ένα όνειρο απατηλό.

Γιατί η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα να αντιμετωπίσει αυτόν τον Αρμαγεδδών;

Γιατί είναι η πρώτη χώρα που οι ετήσιες ταμειακές εισροές είναι λιγότερες από τις ταμειακές εκροές  –τα ταμεία χρεοκόπησαν ( και όχι η χώρα όπως μας έχουν πει και εμείς το πιστέψαμε)  κυριως διότι η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ των ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ , Ο ΤΡΙΤΟΣ πυλώνας των ταμειακών ροών  ήταν  αρνητικός.

Oi αίτιες είναι διαχρονικές και αρχίζουν στην δεκαετία του 1980 

o   τις άτοκες καταθέσεις στις τράπεζες με την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος όταν ο πληθωρισμός ήταν 25%

o   Η ανάληψη κόστους για τους αγρότες που δεν είχαν κάνει καμιά εισφορά

o   και από προγράμματα εθελουσίας εξόδου της δεκαετίας του 80 (άτομα 30 ετών  μπήκαν τότε στα ταμεία για να μην υπάρξει ανεργία και αρνητικές πολιτικές αντιδράσεις όταν έκλειναν μεγάλες κρατικές εταιρείες


  •    το χρηματιστήριο,
  •    τα δομημένα ομόλογα
  •    το PSI


Έχοντας δει τις μελέτες που υπάρχουν αλλά που ποτέ δεν προβλήθηκαν ( ισότοπος για μια από αυτές στο τέλος του άρθρου) τα αποτελέσματα από τις μελέτες που ζήτησε η τρόικα θα είναιμείωση επικουρικών συντάξεων 50%

            σύνταξη € 500 ευρώ το μήναΑυτά τα μετρά θα γίνουν σταδιακά σε μια χρονική περίοδο 4-5 ετών άλλα αυτό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Έτσι σήμερα αυτοί που νόμιζαν ότι ήταν «έξυπνοι» και έκαναν εισφοροδιαφυγή η έμπαιναν σε πρόωρη σύνταξη και ήταν στα καφενεία η έπαιρναν παράνομα  συντάξεις τώρα θα πληρώσουν το τίμημα και ας μην κλαίνε. Είναι κρίμα όμως διότι θα πληρώσουν και αυτοί που ήταν σωστοί και τίμιοι.

Όλα αυτά όμως είναι 10% του εγκλήματος- μαζί τα φάγαμε κ Πάγκαλε άλλα η ερώτηση είναι πόσο εμείς και πόσο εσείς.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι ποιοι θα πληρώσουν για τα 90% του εγκλήματος – μονό στο χρηματιστήριο χάθηκαν πάνω από 50 δις από τα αποθεματικά και κάποιοι έκαναν αμύθητες περιούσιες .Το έγκλημα όμως είναι τόσο διαχρονικό και αφού όλο το πολίτικο σύστημα  είναι υπεύθυνο μάλλον κάνεις.

Μια είναι η λύση ώστε το έγκλημα να μην το πληρώσουν τα παιδιά μας και να βγει η χώρα από αυτόν τον λαβύρινθο   

ΟΛΗ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΒΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΟ  ΚΡΑΤΟΣ

ΟΧΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.

Αυτή η λύση όμως απαιτεί ένα καινούργιο πολιτικό και χρηματοοικονομικό  σύστημα. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε σωτήρες αυτούς που τα κατέστρεψαν. Μέχρι τότε το μονό που θα έχουμε είναι η συνεχεία της καταστροφής.

πηγή