Ο ολλανδικός τύπος και η αλήθεια για την Ελλάδα…

Την αλήθεια για την Ελλάδα παρακαλώ !

Του Ρίκ Νίμαν

Θέλω να ρωτήσω τον Κλάας Κνότ, Γιερούν Ντάϊσελμπλουμ, Κούν Τέουλιγκς, Ματάϊς Μπάουμαν, Γιάαπ Κούλεβαϊν, Γιάν Κέης Ντε Γιάχερ, Βάουτερ Κόουλμέϊς, Σβέηντερ Φαν Βάϊνμπέρχεν, Άρναουτ Μπόουτ, Χέρριτ Ζάλμ, ακόμα και....
τον Άρνολντ Χέηρτσγιε. Δέν με πολυ ενδιαφέρει αρκεί να πάρω μιά απάντηση.

Αυτό που θέλω να μάθω είναι : πόσα λεφτά έως τώρα, έχει κερδίσει η 
Ολλανδία εις βάρος της Ελλάδας λόγο της κρίσης ;

Καλά διαβάσατε… κερδίσει όχι πληρώσει.

“Ξέρω πολύ καλά πως όλα τα ΜΜΕ όσον αφορά την βοήθεια προς την Ελλάδα δέν είναι αληθής, ή τουλάχιστων ελειπής”
Δέν είμαι οικονομολόγος, και σε πολύπλοκες εξισώσεις χάνω την μπάλα. Όμως ξέρω πολύ καλά πως όλα τα ΜΜΕ όσον αφορά την βοήθειά μας προς την Ελλάδα δέν είναι αληθής, ‘η τουλάχιστων ελειπής.

Πάρτε για παράδειγμα την είδηση της Τρίτης. ” Νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα κοστίζει 1 εκατομύριο για την Ολλανδία” Τα ΜΜΕ φωνάζαν “σκότωμα και φωτιά στον Μάρκ Ρούτε(ολλανδός πρωθυπουργός), ο Χέηρτ Βίλντερς με τον λαϊκισμό ανευ ορίων είχε χαρακτιρίσει τον πρωθυπουργό ώς Μάρκος Ρούτος(μοιάζει έτσι με ελληνικό όνομα) κατηγορόντας τον πρωθυπουργό πως αθέτησε άλλη μία απο τις προεκλογικές του υποσχέσεις.(το να μήν στείλει ούτε σέντ προς την Ελλάδα)

Αλλά, είναι πράγματι έτσι ;

Με το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, χάνει η Ολλανδία για τα επόμενα 14 χρόνια περίπου 70 εκατομύρια έσοδα απο τους τόκους.
Διαβάστε την πρόταση αυτή μία ακόμη φορά.
Με το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, χάνει η Ολλανδία για τα επόμενα 14 χρόνια περίπου 70 εκατομύρια έσοδα απο τους τόκους.

“Το νέο πακέτο δέν μας ‘κοστίζει’ ούτε ένα δίς αλλά μας ‘αποφέρει’ ένα δίς λιγότερα έσοδα. Μία σημαντική διαφορά.”
Με άλλα λόγια : κερδίζουμε λιγότερο απο το δάνειο προς την Ελλάδα. Το νέο πακέτο δέν μας “κοστίζει” ένα δίς αλλά μας “αποφέρει” ένα δίς λιγότερα έσοδα. Μιά σημαντική διαφορά.
Ας πούμε πως έχεις μιά επιχείρηση και δέν καταφέρνεις να κερδίσεις έναν πελάτη ο οποίος θα πλήρωνε ένα δίς για τις υπηρεσίες σου. Στην περίπτωση αυτή δέν πληρώνεις απο την τσέπη σου ένα δίς, δέν σου κοστίζει δηλαδή, απλά έχεις ένα δίς λιγότερα έσοδα. Δυστυχώς για σένα αλλά δέν έχεις χάσει λεφτά απλά δέν κέρδισες περισσότερα.

Το επαναλαμβάνω, δέν είμαι οικονομολόγος.
Αλλά αυτό που καταλαβαίνω είναι : δανείζουμε χρήματα στην Ελλάδα. Για τα χρήματα που δανείσαμε λαμβάνουμε τόκους. Οι τόκοι αυτοί είναι υψηλότεροι απο αυτούς που εμείς ώς χώρα πληρώνουμε στις αγορές όταν δανειζόμαστε απο αυτές. Για τα πιό πρόσφατα δάνεια που η Ολλανδία αποκόμισε απο τις αγορές (27 νοεμβρίου ομόλογα Ολλανδικού δημοσίου) η Ολλανδία θα πληρώσει πίσω στις αγορές 0,13% τόκους. 0,13% ! ! ! ! Τώρα, δέν ξέρω πόσο ακριβώς είναι ο τόκος που έχει πληρώσει η Ελλάδα σε εμάς, αλλά είναι σίγουρα πολύ περισσότερο…. Πάρα πολύ περισσότερο βάζω στοίχημα. Στην πραγματικότητα η Ολλανδία συμπεριφέρεται ώς τράπεζα και κερδίζει πολύ περισσότερα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας Volkskrant το χαμηλό ποσοστό τόκων που πληρώνουμε στις αγορές, γλιτώνουμε ετησίος 12 με 15 δίς ευρώ. Λίγο πρίν την κρίση το 2008, πληρώναμε 4,7% τόκους, τώρα πληρώνουμε σχεδόν 0%.
Ας πούμε πως δέν είχαμε αυτό το οικονομικό προτέρημα, τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει 2 φορές περισσότερα μέτρα λιτώτητα απο ότι έχουνε πάρει τώρα. Πόση θα ήταν η κοινωνική αναστάτωση στην περίπτωση αυτή ;

“Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε απο την Ελλάδα, όπως κερδίζαμε τόσα χρόνια μέχρι τώρα”
Πίσω στην Ελλάδα. Σίγουρα υπάρχει πιθανότητα να χάσουμε χρήματα. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουνε αναγκάσει τράπεζες και άλλους ιδιωτικούς επενδυτές να διαγράψουν τα κέρδη τους προς την Ελλάδα με 53,5% αλλά αρνούνται να διαγράψουν τα δικά τους κέρδη.
Εάν αυτό ποτέ συμβεί (όπως αναμένεται απο εμπειρογνώμονες) τότε η Ολλανδία θα χάσει 17,7 δίς τα οποία έχουμε δανείσει προς την Ελλάδα.

Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε απο την Ελλάδα, όπως κερδίζαμε τόσα χρόνια μέχρι τώρα.

Επειδή θέλω να έχω όλα τα γεγονότα πρίν βγάλω μία απόφαση, θέλω να ρωτήσω προς τους υπόλοιπους που γνωρίζουν : Πόσα έχουμε κερδίσει εις βάρος της Ελληνικής μιζέριας ;

Επειδή ίσως δέν ψάχνω σωστά, ίσως είναι περισσότερο πολύπλοκο για να καταλάβουμε το τί συμβαίνει, αλλά μιά πολύωρη έρευνα στο ίντερνετ (τις σελίδες του Financieel Dagblad, Financiele Telegraaf, Wall Stree Journal, New York Times, CPB το υπουργείο οικονομικών και σελίδες της κυβέρνησης) τότε δέν θα καταλάβω και πολλά.

Οπότε, μιά απλή απάντηση. Απλά ένα ποσό.
Επιτρέπετε τουλάχιστων να ξέρουμε την αλήθεια ε ;

πηγή

Σχόλια