ALERT! Moody’s: Υψηλή η πιθανότητα χρεοκοπίας της Κύπρου λόγω τραπεζών και NPLs

Τα NPLs είναι η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές αρχές, προειδοποιεί η Moody’s

Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της Κύπρου, κρούει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Σε έκθεσή της με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2014, η Moody’s προειδοποιεί....
ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Κύπρου μεσοπρόθεσμα είναι υψηλή, επικαλούμενη τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες λόγω του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Η αξιολόγηση Caa3 με θετικό outlook, αντανακλά τους διαρκείς πιστωτικούς κινδύνους σε σχέση με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, όπως και το συνεπακόλουθο αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας μεσοπρόθεσμα, αναφέρουν ειδικότερα οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.Στο 45% τα NPLs – Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις κυπριακές αρχές
Όπως σημειώνει η Moody’s τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) φτάνουν το 45% του συστήματος , εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι δάνεια νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές αρχές είναι να βοηθήσουν τις κυπριακές τράπεζες να διαχειριστούν αυτά τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).Από το 2015 η ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη
Καλύτερα είναι τα πράγματα για την Κύπρο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όπως προκύπτει από την ανάλυση της Moody’s.
To πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από 3,2% του ΑΕΠ το 2012 στο 2% το 2013 ξεπερνώντας τους στόχους της τρόικας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση βελτίωσε το προφίλ χρέους της με την αποπληρωμή ομολόγου που θα έληγε το 2017, με έσοδα που προέκυψαν από προσφυγή στις διεθνείς αγορές.
Τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα μειωμένα εισοδήματα έχουν περιορίσει το αξιόχρεο των κυπριακών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, παρά τη βελτίωση που έχει καταγράψει η ανταγωνιστικότητα κόστους, δεν έχει μετατραπεί σε αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα.
Ως εκ τούτου, ο οίκος θεωρεί απίθανο να υπάρξει ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη πριν το 2015.

πηγή

Σχόλια