Ρουμπινί: Στην αγκαλιά της Ρωσίας η Ελλάδα αν βγει από το ευρώ

''Εάν γινόταν Grexit, η μετάδοση θα ήταν τεράστια''

Ντόμινο εξελίξεων σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη βλέπει ο Αμερικανός καθηγητής Νουριέλ Ρουμπινί, επισημαίνοντας πως για αυτόν ακριβώς τον...
λόγο οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν τελικά σε συμβιβαστική συμφωνία.

«Εάν γινόταν Grexit, η μετάδοση θα ήταν τεράστια. Τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας θα διευρυνθούν αντί για την πτωτική πορεία που ακολουθούν τώρα λόγω των κινήσεων της ΕΚΤ. Θα υπάρξει μαζική φυγή καταθετών και σε άλλες τράπεζες της ευρωζώνης και από τη στιγμή που μία χώρα θα βρεθεί εκτός, ο κόσμος θα αρχίσει να αναρωτιέται ποιος θα είναι ο επόμενος. Για αυτό πιστεύω ότι από οικονομική άποψη δεν έχει νόημα το Grexit. Ακόμη και οι Γερμανοί το καταλαβαίνουν αυτό» αναφέρει ο κ. Ρουμπινί μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Μάλιστα τονίζει πως θα υπάρξουν γεωπολιτικές επιπτώσεις.

«Θα υπάρξουν επίσης και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Οι Ρώσοι έχουν γίνει πιο επιθετικοί όχι μόνο στην Ουκρανία και στη Βαλτική, αλλά επίσης και στα Βαλκάνια, από τη Μολδαβία, στη Βουλγαρία, τη Σερβία μέχρι και την Ελλάδα που είναι ορθόδοξη χώρα. Με την έξοδό της από την ευρωζώνη, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί στην αγκαλιά της ρωσικής αρκούδας».

Σημείωσε ακόμη πως: ''Και τώρα υπάρχουν τα γεωπολιτικά προβλήματα που έχουν οι Ευρωπαίοι, τα τρομοκρατικά χτυπήματα από το Παρίσι μέχρι τη Δανία, υπάρχουν οι τζιχαντιστές που απειλούν ότι θα έρθουν να ανατιναχθούν στην Ευρώπη και η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε χάος. Εάν, λοιπόν, το σκεφτεί κανείς, ακόμη και από τη γερμανική πλευρά, δεν έχει νόημα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Η Ελλάδα που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης μπορεί να προκαλέσει οικονομική, χρηματοοικονομική και γεωπολιτική ζημιά στην ευρωζώνη''.


πηγή