Πως θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα βίας και εκφοβισμού. Τι να κάνετε...

Μετά την συνταρακτική τροπή της υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο για τον φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη και την δραματική κατάληξη, είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο να μάθουν οι γονείς να αναγνωρίζουν τα....
σημάδια που φανερώνουν πως το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.
Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα παιδιά μας συχνά δεν αποκαλύπτουν ότι έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού. Κάποια παιδιά δεν το λένε επειδή πιστεύουν ότι οι γονείς δεν θα τους πιστέψουν και φοβούνται μήπως γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Θεωρούν δε ότι πρέπει να το επιλύσουν μόνοι τους... 
Το σίγουρο είναι πάντως ότι το bulling προκαλεί σοβαρή συναισθηματική βλάβη και μπορεί να διαβρώσει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική υγεία ενός παιδιού. 
Είτε ο εκφοβισμός είναι λεκτικής, είτε σωματικός, οι επιπτώσεις είναι εξίσου επιβλαβείς. Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια αναφέρουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής δυσφορίας και μοναξιάς, καθώς και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, πολύ άγχος και κατάθλιψη.
Είναι λοιπόν απαραίτητο οι γονείς, σε περίπτωση που το παιδί τους δεν αναφέρει κάτι , να ξέρουν ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του εκφοβισμού, ώστε να το καταλάβουν αν τυχόν το παιδί τους έχει πέσει θύμα. 
Ο εκφοβισμός είναι πάντα σκόπιμος, κακεντρεχής και σπάνια συμβαίνει μόνο μια φορά. Το παιδί μπορεί να μην αισθάνεται άνετα να το μοιραστεί μαζί με τους γονείς του, γι' αυτό είναι σκόπιμο να παρατηρούν στενά τη συμπεριφορά του ώστε να εντοπίζουν τυχόν σημάδια που ίσως αποκαλύπτουν ότι δεν περνάει και τόσο καλά στο σχολείο, όπως:

 • Ανεξήγητα σωματικά σημάδια όπως κοψίματα, μώλωπες και γρατζουνιές.


 • Ανεξήγητη απώλεια παιχνιδιών, χρημάτων, φαγητού ή και σχολικά είδη.


 • Κατεστραμμένα ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, ηλεκτρονικά είδη.
 • Αν ξαφνικά το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο ή να κάνει άλλες δραστηριότητες με τους συνομηλίκους του
 • Φοβάται το σχολικό λεωφορείο.
 • Φοβάται να μείνει μόνο του: σας θέλει εκεί συνέχεια και ξαφνικά προσκολλάται πάνω σας.
 • Είναι σκυθρωπό και κάνει αναφορές για το αίσθημα της μοναξιάς.
 • Παρατηρείτε αλλαγές στην τυπική συμπεριφορά ή την προσωπικότητα του.
 • Εμφανίζεται λυπημένος, κυκλοθυμικός, θυμωμένος, αγχωμένος χωρίς γνωστή αιτία
 • Παραπονιέται συχνά για πονοκεφάλους, στομαχόπονους.
 • Έχει δυσκολία στον ύπνο, βλέπει εφιάλτες, βρέχεται στον ύπνο του.
 • Παρατηρείτε αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες.
 • Αρχίζει να εκφοβίζει τα αδέρφια του ή τα μικρότερα παιδιά. (ένα παιδί που πέφτει θύμα εκφοβισμού μερικές φορές για να αναστρέψει το ρόλο του γίνεται και το ίδιο επιθετικό.)
 • Περιμένει να έρθει σπίτι για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα (το αποφεύγει στο σχολείο και το πάρκο επειδή δεν συνοδεύεται από κάποιον ενήλικο και φοβάται.) 
 • Ξαφνικά έχει λιγότερους φίλους ή δεν μπορεί να συνεργαστεί με μια ομάδα.
 • Παρουσιάζει απότομη και σημαντική πτώση στους βαθμούς του στο σχολείο (Ο εκφοβισμός μπορεί να προκαλέσει σε ένα παιδί προβλήματα συγκέντρωσης.)
 • Κατηγορεί τον εαυτό για τα προβλήματα, αισθάνεται ότι "Δεν είναι αρκετά καλό".
 • Αισθάνεται αβοήθητο και αποφεύγει να σας κοιτάζει στα μάτια όποτε συζητάτε για θέματα που έχουν να κάνουν με το σχολείο.

Πως θα αντιμετωπίσετε το bullying

Ελέγξτε τα σημάδια του εκφοβισμού και στη συνέχεια κάντε άμεσες ερωτήσεις όπως:
«Όταν επιστρέφεις από το σχολείο πάντα πεινάς πάρα πολύ. Γιατί δεν τρως το κολατσιό σου;». 
«Κάποια από τα παιχνίδια λείπουν; Μήπως κάποιος σου τα πήρε;».
«Χτύπησες κάπου; Αυτή η μελανιά πώς έγινε;».
Δείτε τις αντιδράσεις του παιδιού. Συχνά αυτό που δεν μπορεί να πει ένα παιδί φαίνεται από τα μάτια και τις κινήσεις του. Συντονιστείτε στη γλώσσα του σώματος του παιδιού σας.
Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί έχει πέσει θύμα bulling αλλά δεν μιλάει τότε μιλήστε με κάποιον έμπιστο ενήλικα που γνωρίζει το παιδί σας. Εάν το παιδί σας έχει περισσότερους από έναν δάσκαλο τότε να επιδιώξετε συνάντηση με τους δασκάλους. 
Λάβετε υπόψη ότι ο εκφοβισμός συνήθως δεν συμβαίνει σε όλους τους χώρους του σχολείου και σε όλες τις τάξεις. Το ζήτημα είναι να καταλάβετε αν το παιδί σας είναι θύμα bulling και στη συνέχεια, όπου και όταν αυτό συμβαίνει, να πάρει τη σωστή βοήθεια. Αν επίσης το παιδί έχει κάποιον καλό φίλο, ή φίλη στο σχολείο μπορείτε να τον/ την ρωτήσετε ώστε να αποκτήσετε περισσότερες πληροφορίες. Τονίστε του/της ότι είστε πάντα εκεί και μπορείτε να το βοηθήσετε σε οτιδήποτε τον/τη απασχολεί.
Τέλος αν τα σημάδια συνεχιστούν και το ένστικτο σας σας λέει ότι «κάτι δεν πάει καλά με το παιδί μου», συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο.

πηγή