Οι επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων στα χέρια των… “συμμάχων”; Τα ερωτήματα πολλά …

Το ΥΕΘΑ έχει υπογράψει σύμβαση ύψους 13,500,000 Ευρώ, για την υλοποίηση του έργου ΕΣΕΕΘΑ, από τον Δεκέμβριο του 2014. Σκοπός του έργου είναι η....
ανεξαρτητοποίηση των επικοινωνιών των ΕΔ αλλά σήμερα μετά από 18 μήνες ….. το έργο αυτό δεν έχει προχωρήσει καθόλου και καμία επίπτωση δεν υπάρχει για κανέναν,ούτε για τον ανάδοχο που το ανέλαβε.

Η προσπάθεια των ΕΔ να υλοποιήσουν ένα σύστημα Επικοινωνιών ανεξάρτητο από τον ΟΤΕ (Ιδιωτικός Φορέας που σήμερα βρίσκεται και υπό Γερμανική ιδιοκτησία) ξεκινά από το 2003 ώστε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των επιχειρησιακών – απορρήτων θεμάτων τους καθώς και για τα εκατομμύρια που επιβαρύνονται ετησίως οι Έλληνες φορολογούμενοι για τα τηλεπικοινωνιακά τέλη στον ιδιωτικοποιημένο πλέον ΟΤΕ.

Όπως είναι γνωστό το ΥΠΕΘΑ συμμετείχε στην υλοποίηση του έργου υποδομής με τον πρώην Ελληνικό ΟΤΕ με ποσοστό 40 % και σήμερα αντιμετωπίζεται σαν ένας απλός συνδρομητής, παρά τα εκατομμύρια που κατέβαλλε αλλά και καταβάλλει ετησίως.

Την αδυναμία της αναδόχου κοινοπραξίας για υλοποίηση του έργου εκτιμάται ότι προσπαθεί να καλύψει η COSMOTE,η οποία έχει κατορθώσει να υπογράψει με το Υπουργείο Άμυνας,αιωνόβια και μονοπωλιακή σύμβασης συντήρησης των δικτύων οπτικών ινών του ΕΣΕΕΘΑ.Πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει πετύχει την ολοκληρωτική “κατάληψη” των επικοινωνιών των ΕΔ μέσω του ΕΣΕΕΘΑ.

Η COSMOTE εκτιμάται επίσης ότι συνεπικουρείται από την Αμερικανική εταιρία Cisco.

Τα ερωτήματα πολλά …..

Πως νομιμοποιούνται αυτές οι εταιρίες να συνομιλούν με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για ένα έργο με το οποίο δεν έχουν καμία σχέση; Όταν βάσει του νόμου η υπηρεσία που δικαιούται να ομιλεί με τον ανάδοχο είναι συγκεκριμένη.

Έχει εγκριθεί η αλλαγή του αντικειμένου του έργου; Ή καλύτερα πότε ο χρήστης (ΥΕΘΑ) γνωστοποίησε επιθυμία αντικατάστασης εξοπλισμού;

Βάσει ποίων προδιαγραφών και απαιτήσεων του ΥΕΘΑ υπεβλήθηκε από την κοινοπραξία νέα σχεδίαση του έργου που συνιστά νέο έργο; Μήπως αυτών που επιβάλλουν οι προμηθευτές; Και το βασικότερο μετά από ένα χρόνο υποβλήθηκε πρόταση για αλλαγή υλικών και σχεδίασης και όχι προδιαγραφών.Τι μεσολάβησε;

Καιρός να ασχοληθεί κάποιος από “ψηλά” στο ΥΠΕΘΑ με το θέμα…, διότι εδώ δεν καταργείται ΜΟΝΟ η Νομοθεσία που διέπει την διαδικασία ανάθεσης Έργων (Ν.3669/08, διακήρυξη, υπογεγραμμένη σύμβαση, κτλ.) αλλά οι ΕΔ τουλάχιστον επικοινωνιακά επαφίενται στα χέρια των «συμμάχων» … με ότι αυτό συνεπάγεται. 

πηγή



Σχόλια