Πως άλλαξαν οι καιροί και τα νταούλια πλέον σίγησαν: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρόταν για το ξεπούλημα της Μοδιάνο που τώρα βγάζει στο σφυρί [εικόνες]

Το ΤΑΙΠΕΔ βγάζει στο σφυρί την ιστορική αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κατέχει το 43,6% της αγοράς και όπως επισημαίνεται στο συνοδευτικό έγγραφο της πρόσκλησης για την υποβολή προσφορών....
η αγορά Μοδιάνο χτίστηκε το 1925, μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, κι αποτελεί τη μεγαλύτερη διασωζόμενη του είδους στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα ορόσημα της πόλης. Η αγορά είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, ενώ εντός αυτής υπάρχουν 124 διαμορφωμένα καταστήματα, η πλειονότητα των οποίων είναι ανενεργά.
«Στόχος της πώλησης του ποσοστού συγκυριότητας του ακινήτου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ είναι η ανάδειξη του ιστορικού αυτού κτηρίου με διατήρηση της χρήσης του, καθώς αυτή είναι εγγεγραμμένη στην ιστορική μνήμη των πολιτών, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει προπομπό της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης», αναφέρεται στο κείμενο του ΤΑΙΠΕΔ και προστίθεται ότι «η αρχιτεκτονική του κτηρίου παρουσιάζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα πρώτα βιομηχανικά κτήρια της πόλης (κτήρια του τέλους του 19 ου αιώνα), καθώς και με άλλα αντίστοιχα, που βρίσκονται στις κεντρικές αγορές του Παρισιού. Το κτήριο είναι διπλά χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο και προστατεύεται, πλέον, από τις διατάξεις του Ν.3028/2002».
Σημειώνεται, ότι το υπόλοιπο ποσοστό της αγοράς Μοδιάνο ανήκει σε περίπου 60 συνιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων και γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης. Το καθεστώς αυτό περιπλέκει το εγχείρημα αναβάθμισης και αξιοποίησης της αγοράς, καθώς η ιδιοκτησία της είναι εξ αδιαιρέτου, γεγονός που επί χρόνια μπλοκάρει κάθε απόπειρα επένδυσης για την αποκατάσταση ή την αξιοποίηση του ακινήτου.
Κι ενώ η διαδικασία του διαγωνισμού άνοιξε μόλις προχτές, ενδιαφέρον για την εξαγορά του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ είχε εκφράσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), με τη διοίκησή του να υποστηρίζει ότι διαθέτει τόσο την τεχνογνωσία, όσο και τα κεφάλαια για ν΄ αναλάβει πρωτοβουλία διαχείρισης της αγοράς μέσα σε ένα νέο ιδιοκτησιακό σχήμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το «ξεπούλημα» της Αγοράς και έκανε μουσικές διαμαρτυρίες

Ήταν στις 30 Ιουνίου του 2014 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τον κόσμο να δώσει το παρών στην μουσική διαμαρτυρία στην Αγορά Μοδιάνο που θα ξεπουλούσε η τότε κυβέρνηση.
Όπως έγραφε τότε Η Αυγή:
«Μουσική διαμαρτυρία διοργανώνει αύριο το μεσημέρι το Τμήμα Τέχνης και Πολιτιμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ενάντια στην πώληση της στοάς Μοδιάνο.
Η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της μπάντας δρόμου «Κρουστόφωνο». Η στοά Μοδιάνο βρίσκεται μέσα στη λίστα των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ.
Η ιστορική της αξία δεν χωράει φυσικά αμφισβήτηση. Είναι κομμάτι του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης».
Μετά από την «θορυβώδη», όπως γράφει η Αυγή διαμαρτυρία που διοργάνωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ και έδωσαν το παρών ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (που φέτος τον γιούχαραν στην Αγορά Καπάνι και είναι πλέον βουλευτής) και ο Νίκος Σαμανίδης, η Αυγή αναφερόταν στην ιστορική σημασία της Αγοράς Μοδιάνο και τον… ιερό σκοπό του ΣΥΡΙΖΑ «να αφυπνίσει τους πολίτες της πόλης γι' αυτό που έρχεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου».
Μάλιστα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε και ένα κείμενο όπως γράφει η κομματική εφημερίδα:
«Η Αγορά Μοδιάνο είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα της πολιτιστικής και πολιτισμικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης» τονίζεται σε αυτό, ενώ καλείται κάθε πολίτης να αντιδράσει στο γεγονός ότι «η ιστορία της Θεσσαλονίκης παραδίδεται αμαχητί σε μια ισοπεδωτική προσέγγιση βιωσιμότητας και με μόνο χαρακτηριστικό την οικονομική διάσταση". Να σημειωθεί ότι η Αγορά Μοδιάνο βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας κελύφους και λειτουργίας, ενώ εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις την αφήνουν να ρημάζει στον χρόνο. Σχεδιάστηκε από τον Ελί Μοδιάνο και εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 1925 και μέσα από χρονικά της εποχής λέγεται ότι τα εγκαίνια ήταν γιορτή για όλη την πόλη. Στους επίσημους προσφέρθηκε σαμπάνια και μαύρο χαβιάρι, αναφέρει ο Κ. Τομανάς, ενώ «οι λαϊκοί τύποι που βρέθηκαν στα εγκαίνια αρκέστηκα σε αυγά χαμινάδος, τουρσιά, αλλαντικά Τσοχατζόπουλου και ρακί Ναχμίας...».




Και ενώ στις 2 Ιουνίου του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα κάγκελα για το ξεπούλημα της Μοδιάνο, τελικά στις 28 Ιουλίου του 2016 το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε εκ νέου πως βγάζει στο σφυρί την Αγορά. 

πηγή


Σχόλια