Η Λέσβος εκπέμπει SOS: «Είμαστε υπό καθεστώς ομηρίας» καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς του νησιού

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στο νησί της Λέσβου και όχι μόνο.
Πρωτοφανείς καταστάσεις βιώνουν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης, όπου εδώ και 4 μέρες λαμβάνει....
χώρα η κατάληψη μερίδας μεταναστών στην κεντρική πλατεία της Σαπφούς.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως στην πόλη της Μυτιλήνης έχουν αναπτυχθεί και κλούβες των ΜΑΤ για τυχόν εξεγέρσεις , με το κλίμα να μυρίζει “μπαρούτι” και τις ορδές μεταναστών να αυξάνονται στο νησί.



Μιλώντας στο iefimerida ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου κ. Απόστολος Παπαδέλης παραδέχθηκε πως η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη στο νησί:

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι δύσκολη. Το βράδυ κατασκηνώνουν και κοιμούνται πάνω στον χώρο της πλατείας. Σήμερα για τέταρτη μέρα. Αστυνομική δύναμη υπάρχει πάνω από 15 – 20 άτομα ανά βάρδια, και όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει πολυτέλεια αυτή τη στιγμή στο νησί της Λέσβου να κατασπαταλείται και αυτή η δύναμη πάνω στην πλατεία.

Εχουν δημιουργηθεί δυο νέες υπηρεσίες αλλά δεν έστειλαν δύναμη, πήραν από την υπάρχουσα και στελεχώθηκε, όπως και το Τμήμα Δίωξης Μετανάστευσης που είναι μια νέα υπηρεσία.

Έχουμε ελλείψεις και σε υλικοτεχνική υποδομή. Δείτε την κλούβα που χρησιμοποιεί αυτή εδώ η διμοιρία στην πλατεία και βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Υλικοτεχνική υποδομή δεν υπάρχει, τα αυτοκίνητα είναι παμπάλαια, πάνω από 400 χιλιάδες χιλιόμετρα και πάνω από όλα υπάρχει λειψανδρία γιατί μεγάλος αριθμός αστυνομικών διατίθεται στο ΚΥΤ Μόριας. Μαζί με τις διμοιρίες είναι πάνω από 200 άτομα συνολικά στις βάρδιες.

Τώρα ήρθαμε τέσσερις διαφορετικές υπηρεσίες στην πλατεία. Οι βάρδιες και οι συνθήκες μας έχουν γονατίσει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει, οι ροές συνεχίζονται, ελάχιστοι φεύγουν από το νησί, είναι πάνω από 11.000 μετανάστες στο νησί της Λέσβου. Όταν είναι μια δομή ανοικτή πως μπορείς να τους μετρήσεις;».






«Είμαστε σε κατάσταση ομηρίας»

Παράλληλα ο Δήμαρχος Λέσβου απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα:

«Εδώ και τέσσερις ημέρες βιώνουμε μια εντελώς απαράδεκτη κατάσταση με την κατάληψη της κεντρικής πλατείας της πόλης της Μυτιλήνης από αιτούντες άσυλο μετανάστες. Είναι ανήκουστο μια ολόκληρη πόλη να βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας, το κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας του νησιού υπό κατάληψη και η αστυνομία να μην τολμά να επέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη».

ΓΕΕΘΑ: Στο «κόκκινο» οι αριθμοί στα νησιά

Η Κως, μαζί με τη Λέσβο και τη Σάμο συνεχίζουν να φιλοξενούν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, αυξήθηκαν κατά 843 άτομα σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη οι πρόσφυγες/μετανάστες που διαμένουν στις 30 δομές φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα χθες καταγράφηκαν 24.410 άτομα έναντι 23.567 ατόμων την περασμένη Πέμπτη. Η δυνατότητα φιλοξενίας των 30 δομών αυξήθηκε κατά 152 άτομα, από 23.673, στα 23.825 άτομα.

Οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Κω, έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς.

Οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων παρείχαν 13.481 μερίδες φαγητού, από τις οποίες 604 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα τους. Για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων/μεταναστών διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

πηγή

Σχόλια